https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tri-ctvrtiny-odevzdaneho-elektroodpadu-tvori-it-vybaveni-mobilu-a-baterii-se-vraci-malo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tři čtvrtiny odevzdaného elektroodpadu tvoří IT vybavení. Mobilů a baterií se vrací málo

9.3.2015 01:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
Až 90 % vrácených spotřebičů spadá do kategorie tzv. historického elektra, tedy zařízení vyrobených před rokem 2005. Výjimku představují počítače, 40 % z nich patří k novějším výrobkům.
Až 90 % vrácených spotřebičů spadá do kategorie tzv. historického elektra, tedy zařízení vyrobených před rokem 2005. Výjimku představují počítače, 40 % z nich patří k novějším výrobkům.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podle statistik společností, které se zabývají zpětným odběrem elektrozařízení a baterií, firmy v loňském roce nejvíce vyřazovaly IT zařízení: počítače, tiskárny a kopírky. IT zařízení tvořilo podle společnosti REMA dokonce více než tři čtvrtiny odevzdaného elektroodpadu.
 

Firmy k ekologické likvidaci také často odevzdávaly elektrické nářadí a nástroje, jako jsou vrtačky nebo pily. Domácnosti se zbavovaly velkých spotřebičů: ledniček, praček nebo sporáků, i menší elektroniky jako jsou kávovary, mikrovlnky a varné konvice.

K nejméně odevzdávaným elektrospotřebičům patří naopak mobilní telefony. Jejich podíl na celkovém množství vyřazených přístrojů tvoří pouze 5 %. Drtivá většina mobilních přístrojů končí doma v šuplíku. Až 80 % komponent mobilního telefonu lze přitom zrecyklovat a opětovně využít, připomíná ředitel REMA David Vandrovec. Kromě mobilních telefonů se velmi málo vrací baterie, a to jak samotné, tak vestavěné.

Až 90 % vrácených spotřebičů spadá do kategorie tzv. historického elektra, tedy zařízení vyrobených před rokem 2005. Výjimku představují počítače, 40 % z nich patří k novějším výrobkům. „Počítač totiž patří k produktům, po jejichž výměně lidé častěji sahají z důvodu zastaralých či nevyhovujících funkcí, nikoliv kvůli skutečnému opotřebení. Podobné je to třeba i s mobilními telefony,“ vysvětluje Martina Ďaďová, manažerka komunikace neziskové organizace Asekol.

V českých obcích je už umístěno zhruba 2 100 červených kontejnerů na elektroodpad. „Každý rok se potvrzuje, že lidé skutečně třídí více, pokud je to pro ně jednoduché. Červené kontejnery již nyní tvoří skoro 30 % sběru mimo sběrné dvory, v roce 2014 se v nich nashromáždilo 1 088 tun elektroodpadu,“ říká Ďaďová.

Přestože se během posledních tří let počet sběrných míst každoročně navyšuje o 10 až 15 %, informovanost lidí o správném nakládání s elektroodpadem je podle odborníků stále nedostatečná. „Lidé by měli pochopit, že vysloužilá elektrozařízení a baterie je možné odkládat pouze a jen na místa zpětného odběru nebo přímo zpracovateli elektrozařízení, kde je zajištěna požadovaná úroveň recyklace a ekologického nakládání. Jinou variantu navíc ani legislativa neumožňuje,“ dodává Vandrovec.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jan Hutař

10.3.2015 21:44
A existuje někde služba recyklující mobily kde mi zaručí, že data na mobilu nebudou čtena a budou zničena aby nemohla být čtena?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist