https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/truchli-simpanzi-pro-sve-mrtve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřTruchlí šimpanzi pro své mrtvé?

17.2.2011 13:35 | WASHINGTON/HODONÍN (Ecomonitor)
Etologické pozorování tohoto typu chování je velmi cenné, protože dosud nevíme, jak a nakolik tito lidem nejbližší primáti vnímají blízkost smrti, píše server ScienceDaily.
Etologické pozorování tohoto typu chování je velmi cenné, protože dosud nevíme, jak a nakolik tito lidem nejbližší primáti vnímají blízkost smrti, píše server ScienceDaily.
Foto | Kabir Bakie / Wikimedia Commons
Vůbec poprvé se vědcům podařilo zaznamenat chování šimpanzů ve volné přírodě, které se bezprostředně vztahovalo k úmrtí jednoho z mláďat. Etologické pozorování tohoto typu chování je velmi cenné, protože dosud nevíme, jak a nakolik tito lidem nejbližší primáti vnímají blízkost smrti, píše server ScienceDaily.
 

Vědci z institutu Maxe Plancka popsali chování šimpanzice poté, co její šestnáctiměsíční potomek uhynul. Šimpanzi jsou známí rozsáhlou škálou chování a bohatými sociálními interakcemi.

Pozorování se uskutečnilo v otevřené rezervaci Chimfunshi v Zambii, kde bývají shromažďováni jedinci zadržení pašerákům. Pozorovatelkou nešťastného výjevu byla bioložka Katherine Croninová, která popisuje normální mateřské vazby a vztahy k potomkům u šimpanzů jako velmi silné. Matky totiž obvykle o mláďata pečují několik let, přenášejí je a kojí. Vztah k matce si však odchovaní jedinci uchovávají i léta po odstavení a má pro jejich další život a vztahy ve skupině určující vliv.

Pozorovaná matka své mrtvé mládě ještě celý den přenášela v náručí z místa na místo, poté ho odložila na zem a pozorovala, jestli se nezačne hýbat. Svými prsty se dotýkala obličeje a krku uhynulého mláděte. Strávila tak u svého dítěte téměř hodinu. Pak zanesla tělo ke skupině šimpanzů a pozorovala, jak prohlížejí tělíčko. Následující den už uhynulého potomka nenosila.

"Videozáznam je nesmírně cenný, protože nám dává možnost nahlédnout do myslí primátů, a lépe tak pochopit, co vědí o smrti a jak na ni reagují," říká Croninová. "Každý divák může pak sám říci, jestli vidí zvíře truchlící a ztrápené smutkem, anebo jen živočicha zvědavého na mrtvolku."

Článek byl uveřejněn 12. 2. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem "Do Chimpanzees Mourn Their Dead Infants?".


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist