https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trump-chce-tezit-ropu-v-rezervaci-na-aljasce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trump chce těžit ropu v rezervaci na Aljašce

26.5.2017 11:17 | PRAHA (ČTK)
Americký prezident Donald Trump chce povolit těžbu ropy v chráněné Arktické národní rezervaci (Arctic National Wildlife Refuge - ANWR) na Aljašce.
Americký prezident Donald Trump chce povolit těžbu ropy v chráněné Arktické národní rezervaci (Arctic National Wildlife Refuge - ANWR) na Aljašce.
Americký prezident Donald Trump chce povolit těžbu ropy v chráněné Arktické národní rezervaci (Arctic National Wildlife Refuge - ANWR) na Aljašce. Podle návrhu rozpočtu by ropa a zemní plyn z rezervace měla státu vydělat během příštích deseti let téměř dvě miliardy dolarů (47 miliard Kč), uvedl server CNN.
 

Prospekce ropy je v ANWR, jedné z mála nedotčených oblastí v USA, zakázána od roku 1980, zejména kvůli ochraně polárních sobů, polárních medvědů a dalších vzácných divokých zvířat. Změnu musí schválit Kongres, což je s ohledem na tvrdou ekologickou opozici nejisté, a kromě toho je otázkou, kdo by se chtěl do obtížného terénu Aljašky vydat s perspektivou nízkých cen ropy na světovém trhu.

Pro Kongres ovládaný republikány však tyto argumenty nemusí moc znamenat. Otevření ANWR energetickým firmám je v USA živé téma. Analytik ze společnosti Hedgeye Potomac Research Joe McMonigle, který v éře prezidenta George W. Bushe pracoval na ministerstvu energetiky, soudí, že návrh Kongresem projde v rámci smírčího řízení. Přesně to se stalo v roce 1995, ale tehdejší prezident Clinton návrh rozpočtu vetoval.

Vedle tlaku ekologických skupin oponenti poukazují na to, že v době záplavy ropy na světovém trhu a rozvoji těžby ropy z břidlic - a to hlavně v USA - nedává nákladná prospekce ropy ve složitém terénu velký smysl.

S cílem dosáhnout vyrovnaného rozpočtu během příštích deseti let Bílý dům hodlá také prodat polovinu ze strategických zásob ropy, jejichž objem zhruba 688 milionů barelů je největší na světě. Podle agentury Reuters Trumpova administrativa předpokládá, že v období 2018 až 2027 tak získá téměř 16,6 miliardy dolarů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist