https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trump-podle-agentury-axios-zrusi-klimatickou-dohodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trump podle agentury Axios zruší klimatickou dohodu

31.5.2017 14:00 | WASHINGTON (ČTK)
Trumpův tým nyní podle Axios zvažuje, jakým způsobem od dohody odstoupit. Mezi možnostmi je formální ukončení účasti na pařížské dohodě, takový proces by mohl trvat tři roky, či stažení amerického souhlasu s Rámcovou úmluvou OSN o změně klimatu.
Trumpův tým nyní podle Axios zvažuje, jakým způsobem od dohody odstoupit. Mezi možnostmi je formální ukončení účasti na pařížské dohodě, takový proces by mohl trvat tři roky, či stažení amerického souhlasu s Rámcovou úmluvou OSN o změně klimatu.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | The White House / Wikimedia Commons
Prezident Spojených států Donald Trump se rozhodl odstoupit od pařížské dohody z roku 2015, která je celosvětovým ujednáním o ochraně klimatu. Dnes o tom informovala zpravodajská agentura Axios s odvoláním na dva zdroje, které jsou s Trumpovým verdiktem obeznámeny. Později zprávu potvrdily i agentury Reuters a AP. Axios již v neděli s odvoláním na tři Trumpovy blízké spolupracovníky napsala, že hlava státu americký závazek v klimatické dohodě zruší. Sám Trump dnes na twitteru uvedl, že rozhodnutí brzy oznámí.
 

"Rozhodnutí k pařížské dohodě oznámím během několika málo dní. Učiňme Ameriku opět skvělou!" napsal Trump v tweetu, který zakončil svým volebním heslem.

Trumpův tým, jehož součástí je i šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt, nyní podle Axios zvažuje, jakým způsobem od dohody odstoupit. Mezi možnostmi je formální ukončení účasti na Pařížské dohodě, takový proces by mohl trvat tři roky, či stažení amerického souhlasu s Rámcovou úmluvou OSN o změně klimatu, uvedla agentura s tím, že druhá možnost je radikální řešení, které by ale bylo rychlejší.

Pařížský dokument o celosvětové ochraně klimatu loni v září odsouhlasila administrativa nyní již bývalého demokratického prezidenta Baracka Obamy, čímž byl ratifikační proces v USA formálně ukončen. Protože ale o dohodě nehlasoval Senát USA, tak není pro USA právně závazná, republikán Trump ji tedy může podle své vůle vypovědět.

Konečné rozhodnutí v této věci Trump opakovaně odkládá. Ještě během volební kampaně dohodu označil za nevýhodnou pro USA a slíbil ji zrušit, pokud se stane prezidentem. V posledních týdnech hovořil o tom, že vše musí důkladně posoudit a že konečné stanovisko bude vycházet z amerických zájmů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist