https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trump-povola-do-funkce-kritika-boje-proti-klimatickym-zmenam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trump povolá do funkce kritika boje proti klimatickým změnám

9.12.2016 11:48 | PRAHA (ČTK)
Jeho nominace Scotta Pruitta potěší ropný průmysl, ale rozhněvá ekologické aktivisty.
Jeho nominace Scotta Pruitta potěší ropný průmysl, ale rozhněvá ekologické aktivisty.
Zvolený americký prezident Donald Trump jmenuje generálního prokurátora Oklahomy Scotta Pruitta šéfem Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA), oznámil včera Trumpův tým. Pruitt v minulosti kritizoval kroky vlády Baracka Obamy v boji proti klimatickým změnám a je zastáncem zmírnění regulací EPA v oblasti těžby ropy a plynu. Jeho nominace podle agentury Reuters potěší ropný průmysl, ale rozhněvá ekologické aktivisty.
 

"EPA utratila příliš mnoho peněz daňových poplatníků na nekontrolovaných programech zaměřených proti energetickému průmyslu. To mělo za následek likvidaci milionu pracovních míst a ohrožení zemědělců, podniků a průmyslových odvětví," praví se v prohlášení, jež Trump vydal v souvislosti Pruittovou nominací.

Pruitt byl velkým odpůrcem Obamova boje proti klimatickým změnám. V roce 2011 se stal generálním prokurátorem státu, který je největším producentem ropy a zemního plynu v USA. S agenturou, kterou se chystá Pruitt vést, vedl již několik soudních sporů. Zažaloval ji kvůli opatřením, jejichž cílem bylo snížit emise skleníkových plynů a zlepšit smogovou situaci.

"Američany nebaví koukat na to, jak se z naší ekonomiky kvůli zbytečným předpisům EPA vytrácí miliardy dolarů. Mám v úmyslu agenturu vést tak, abych hájil odpovědnou ochranu životního prostředí, ale rovněž svobodu amerických firem," citoval Pruitta Trumpův tým, podle kterého je schopen učinit přítrž "přehnanému boji proti uhlí".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist