https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/turiste-se-do-ceskeho-svycarska-vrati-po-vichrici-az-v-breznu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turisté se do Českého Švýcarska vrátí po vichřici až v březnu

2.2.2018 11:47 | KRÁSNÁ LÍPA (ČTK)
Lesní porosty jsou kvůli vichřici narušené a nelze vyloučit, že na cesty budou padat stromy.
Lesní porosty jsou kvůli vichřici narušené a nelze vyloučit, že na cesty budou padat stromy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na turistické stezky do Českého Švýcarska se budou moci lidé vrátit až v březnu. Správa parku totiž stále odstraňuje škody způsobené lednovou vichřicí. S ohledem na bezpečnost návštěvníků tak platí zákaz vstupu do lesů. Ten se týká také oblasti v okolí Rumburku, kam nebudou smět lidé až do konce dubna.
 

Vichřice Friederike vyvrátila a poničila tisíce stromů na Děčínsku. Národní park odhadl objem škod na 7000 metrů krychlových dřeva, které musí správa parku odtěžit. "Lesní porosty jsou kvůli vichřici narušené a nelze vyloučit, že na cesty budou padat stromy," uvedl vedoucí oddělení stráže přírody Pavel Svoboda. "Turistických cest jsou v národním parku řádově stovky kilometrů a v prvním kroku se zaměříme na odstranění nebezpečných stromů v jejich okolí," dodal.

Veřejnost nesmí vstupovat do parku do 28. února, pro porosty a turisticky neznačené lesní cesty bude omezení platné až do 31. března.

Větrná kalamita zasáhla převážně smrkové porosty, v minulosti založené člověkem. "Vzhledem k vysoké atraktivitě těchto porostů pro podkorní hmyz, zejména lýkožrouta smrkového (kůrovce), musí být dřevní hmota z lesů odstraněna dříve, než se hmyz začne množit, tedy ideálně do konce zimy," uvedla správa parku.

Vzhledem k dosud teplému průběhu zimy se práce neobejdou bez škod na lesních a přibližovacích cestách. "Po dokončení lesnických prací budou veškeré cesty opět opraveny tak, aby je mohli využívat i turisté," doplnila správa parku.

Vítr vyvracel stromy v celém Šluknovském výběžku. Zákaz vstupu do 30. dubna se týká Lesů České republiky na území Lesní správy Rumburku. "Třetí zákaz vstupů platí pro lesy ve vlastnictví obcí Lobendava, Vilémov, Velký Šenov, Dolní Poustevna, Šluknov a Rumburk. Platí pro období od 1. února do 31. března," řekl mluvčí rumburské radnice Luděk Stínil.

Omezený vstup měli turisté do lesů a do parku České Švýcarsko už loni na podzim po vichřici Herwart, kdy jen v národním parku popadalo na 9000 metrů krychlových dřeva.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist