https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/turnov-chce-pokacet-borovice-ohrozuji-stabilitu-bloku-valdstejna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turnov chce pokácet borovice, ohrožují stabilitu bloků Valdštejna

1.2.2018 12:48 | TURNOV (ČTK)
Stromy jsou krásné, ničí ale skálu, na které stojí ještě krásnější hrad.
Stromy jsou krásné, ničí ale skálu, na které stojí ještě krásnější hrad.
Foto | Tjflex2 / Flickr
Stabilitu skalních bloků, na nichž stojí hrad Valdštejn v Českém ráji, ohrožují dvě borovice. Způsobují praskání bloků. Turnov proto navrhl pokácení obou stromů, vychází ze závěrů posudku. Novinářům to dnes řekla místostarostka Jana Svobodová (ANO). Turnov je vlastníkem hradu, který stojí nedaleko města.
 

Konečné rozhodnutí je podle místostarostky na státním orgánu ochrany přírody. Město navrhuje pokácení borovice na vyhlídce za romantickým palácem. Druhá nevhodná je u brány, která vede na terasu nad biliárovým sálem. "Bohužel je vidět, že skalní blok tam praská, a máme na to i posudek," uvedla Svobodová. Stromy osobně považuje za neodmyslitelnou součást hradu. "Jsou krásné, jsou na fotografiích. Je to škoda, musíme ale rozhodnout, zda chránit kulturní památku nebo stromy," řekla. Pokud kácení státní orgán schválí, stromy by měly z hradu zmizet ještě letos před začátkem sezony.

Zamítavé stanovisko už Turnov dostal k jinému návrhu na kácení. Odstranit chtěl také třicetiletou jedli obrovskou, která roste před hradem. Jako důvod udával, že strom byl vysazen, s ohledem na svou budoucí velikost, na nevhodném místě. Jak druhově jeden z největších jehličnatých stromů světa roste, stále více omezuje průchod a průjezd na hrad.

Hrad Valdštejn, který založil kolem roku 1260 rod Markvarticů, patří mezi nejnavštěvovanější památky v Libereckém kraji. Loni ho navštívilo přes 57.000 turistů. Turnov s pomocí dotací do jeho oprav každoročně investuje miliony korun, loni to bylo skoro 7,5 milionu. Letos je v plánu obnova terasy nad biliárovým sálem a střechy vstupní brány, dohromady téměř za 1,5 milionu korun. Realizace je závislá na získání dotace z ministerstva kultury, výsledek by mělo město znát na přelomu února a března.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist