https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-brod-instaluje-kontejnery-jejichz-naplnenost-pohlida-senzor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uherský Brod instaluje kontejnery, jejichž naplněnost pohlídá senzor

28.2.2017 15:00 | U. BROD (ČTK)
Kontejnery pro směsný komunální odpad, papír a plasty jsou plánovány v objemu pět metrů krychlových, kontejnery na bioodpad v objemu tři metry krychlové.
Kontejnery pro směsný komunální odpad, papír a plasty jsou plánovány v objemu pět metrů krychlových, kontejnery na bioodpad v objemu tři metry krychlové.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Uherský Brod v příštím roce chystá vybudování 25 svozových míst s 90 polopodzemními kontejnery na různé druhy odpadu. Jejich naplněnost pohlídají speciální ultrazvukové senzory. Náklady na projekt činí 8,5 milionu korun, město chce získat evropskou dotaci na pokrytí až 85 procent této částky. Novinářům to dnes řekl místostarosta David Surý (KDU-ČSL).
 

"Je to zjednodušeně pouze díra v zemi, která je zasypána zeminou a je zde plastový tubus, kam se vkládají jednotlivé nádoby," uvedl Surý. Podle něj je výhodou těchto kontejnerů větší kapacita, která dosahuje až pěti metrů krychlových odpadu, a také kontrola jejich naplněnosti radiovysílačem. Nebudou se tak vyvážet poloprázdné nádoby. Město tak podle Surého ročně ušetří zhruba 200.000 korun.

Kontejnery pro směsný komunální odpad, papír a plasty jsou plánovány v objemu pět metrů krychlových, kontejnery na bioodpad v objemu tři metry krychlové. V částech města Havřice, Újezdec a Těšov budou rozmístěny kontejnery tohoto typu jen na plast a papír. Z prostorových a ekonomických důvodů město zavrhlo polopodzemní kontejnery na sklo, kde bude používat nynější zvony.

Podle Surého jsou polopodzemní kontejnery zhruba jeden metr nad zemí a nehrozí tak, že by do nich někdo spadl. Město je nebude umísťovat tam, kde nedávno vybudovalo nová hnízda pro odpady. Lidé v Uherském Brodě platí roční poplatek za odpad 500 korun. Město na odpadové hospodářství ročně doplácí zhruba milion korun.

Ve Zlínském kraji zavedlo jako první polopodzemní kontejnery, jejichž naplněnost hlídají senzory, Valašské Meziříčí. Systém funguje v Praze či na Slovensku, v budoucnu se očekává jeho rozšíření.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Vondrášek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist