https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-cernobylu-vznika-rezervace-obeti-si-pripomina-kyjev-i-minsk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Černobylu vzniká rezervace, oběti si připomněl Kyjev i Minsk

26.4.2016 14:15 | ČERNOBYL (ČTK)
Vytvoření rezervace je podle hlavy státu "prvním významným krokem na cestě k obnově území, které byla zamořeno v důsledku jaderné havárie" před 30 lety
Vytvoření rezervace je podle hlavy státu "prvním významným krokem na cestě k obnově území, které byla zamořeno v důsledku jaderné havárie" před 30 lety
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes podepsal dekret o vytvoření "radiační a ekologické" rezervace v části třicetikilometrové ochranné zóny kolem černobylské jaderné elektrárny. Biosférická rezervace o rozloze 227 000 hektarů se stane jednou z největších v zemi, oznámila prezidentská kancelář.
 

Vytvoření rezervace je podle hlavy státu "prvním významným krokem na cestě k obnově území, které byla zamořeno v důsledku jaderné havárie" před 30 lety. Území rezervace bude rozděleno na několik zón podle stupně zamoření. Samotný areál jaderné elektrárny, jejíž čtvrtý energoblok explodoval 26. dubna 1986, součástí přírodní rezervace nebude.

Porošenko v projevu k výročí uvedl, že přesný počet obětí černobylské havárie nelze určit. Počet mrtvých a těch, kdo se v důsledku katastrofy stali invalidy, dosahuje ale podle něj stovek tisíc. Z měst Pripjať a Černobyl a z obcí v ochranné zóně se podle prezidenta muselo vystěhovat 115 000 lidí, zamořeno bylo území, v němž celkem žilo 2,5 milionu obyvatel. Do desetikilometrové zóny kolem zničeného reaktoru se lidé nikdy nevrátí, řekl Porošenko.

Koně Převalského žijící v okolí Černobylu
Koně Převalského žijící v okolí Černobylu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Ukrajinský prezident konstatoval, že Ukrajina se "dnes ani zítra" nemůže zříci jaderné energie, aniž by ztratila energetickou nezávislost. Poukázal na to, že "v jaderné energetice musejí být klíčovou prioritou tvrdá a účinná bezpečnostní opatření".

Černobylské výročí si připomněli lidé po celé Ukrajině. Přímo v zóně katastrofy se vzpomínkové akce soustředily do města Slavutyč, kam se přestěhovala větší část obyvatel ze zamořeného města černobylských energetiků Pripjati. V Kyjevě a dalších ukrajinských městech se od pondělí konají bohoslužby, lidé kladou svíčky a květiny k památníkům černobylských obětí.

Třicáté výročí černobylské katastrofy si připomněli také v sousedním Bělorusku, jehož jižní a jihovýchodní část byla výrazně zasažena radioaktivitou z elektrárny zničené výbuchem. Postižené oblasti navštívil prezident Alexandr Lukašenko, v místních pravoslavných chrámech se konaly mše za oběti neštěstí. V oblastech se zvýšenou radioaktivitou ještě dnes žije přes 1,1 milionu Bělorusů, což je 12 procent běloruské populace.

Černobylské výročí si připomněli lidé na Ukrajině i v sousedním Bělorusku
Černobylské výročí si připomněli lidé na Ukrajině i v sousedním Bělorusku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Hlavní vzpomínková akce se konala v minském chrámu Matky Boží, který byl vybudován v roce 1998 k uctění památky černobylských obětí. Po celé zemi se scházeli účastníci likvidace následků katastrofy i rodiny pozůstalých. Podle dobových dokumentů se do odstraňování následků exploze zapojilo na 11 000 běloruských vojáků a policistů.

Do vzpomínkových akci se zapojila i běloruská opozice. Její stoupenci se s povolením úřadů sešli v parku v centru Minska, aby podle místních médií "připomněli režimu problémy jaderné energetiky, ekologie a kvality života Bělorusů". Záštitu nad opozičními akcemi převzala Světlana Alexijevičová, rusky píšící běloruská spisovatelka oceněná Nobelovou cenou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist