https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-hodonina-obnovi-prirodu-nevyuzivaneho-vojenskeho-arealu-panov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Hodonína obnoví přírodu nevyužívaného vojenského areálu Pánov

27.10.2016 15:29 | HODONÍN (ČTK)
Nezisková organizace Beleco působící v oblasti ochrany přírody obnoví ve spolupráci s městem Hodonín přírodu v bývalém vojenském cvičišti Pánov nedaleko Hodonína. Obnova, jež má z areálu učinit místo odpočinku, by měla stát přes deset milionů korun. Práce začnou letos a potrvají do roku 2022, řekl vedoucí odboru rozvoje města Dalibor Novák. Podle něj je území významnou lokalitou, kde v minulosti žilo mnoho vzácných živočichů.
 

Pozemek je ve vlastnictví města. Projekt obnovy chce vrátit do oblasti suchomilné rostliny a motýly, kteří žijí už jen na několika málo místech v České republice. "V lokalitě žije už jen zlomek významných druhů živočichů a rostlin, kterých bylo v minulosti mnohem víc. Prostor je více než deset let nevyužitý a zarůstá," řekl Novák.

V prvních třech letech budou proto odstraněny náletové dřeviny. "Zbylé tři roky se tam musí nastavit takový režim, aby se zamezilo opětovnému zarůstání," doplnil.

Kromě toho, že bude v lokalitě obnovena příroda, tak se bývalé cvičiště zpřístupní veřejnosti. "V plánu je obnova vodních jezírek nebo vznik piknikových míst," poznamenal Novák. Lokalita by tak v budoucnosti měla nabídnout možnost přírodovědných vycházek nebo akce s ukázkami těžké vojenské techniky. Připravena bude také série osvětových akcí.

Starosta Milan Lúčka (zvolen za ANO) upozornil, že v prostoru bývalého cvičiště bude potřeba vyřešit i otázku co s budovami, které jsou ve zdemolovaném stavu.

Obnova Pánova spadá do širšího projektu organizace Beleco, který počítá s obnovou pěti míst po celé České republice. Kromě Pánova je to Načeratický kopec, Mašovská střelnice, Havranické vřesoviště a Blšanský Chlum. Beleco na projekt získalo dotace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist