https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-jordanskeho-ammanu-vznikne-ekologicke-mesto
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U jordánského Ammánu vznikne ekologické město

7.11.2017 21:45 | PRAHA (ČTK)
Poblíž Ammánu se začne stavět ekologické město, které má odlehčit jordánské metropoli. Oznámila to jordánská vláda, podle níž výstavba začne v polovině příštího roku a dokončena bude v roce 2050.
 

Město vznikne asi 30 kilometrů východně od Ammánu, na trase vedoucí do Iráku a Saúdské Arábie.

Ammán má nyní asi čtyři miliony obyvatel. V nové aglomeraci bude dostupné bydlení i příležitosti k trávení volného času. Bude to "ekologické město postavené moderními technologiemi," uvádí se ve vládním prohlášení. Energeticky by mělo být založeno na obnovitelných zdrojích. Vláda chce odlehčit přelidněnému Ammánu a také městu Zarká, které leží severně od metropole a v němž žije 1,3 milionu lidí.

Investice pro novou aglomeraci budou pocházet ze soukromých i vládních zdrojů. O kolik peněz půjde, jordánská vláda neupřesnila, avšak doufá, že projekt vzbudí zájem investorů.

Jordánskou ekonomiku negativně ovlivňují konflikty v sousedním Iráku a Sýrii, odkud do království proudí tisíce uprchlíků. Podle vlády země od roku 2011, kdy začaly boje v Sýrii, vydala na pomoc uprchlíkům přes deset miliard dolarů (220 miliard Kč).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist