https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-litvinova-by-mohl-ve-fiktivnim-doku-kotvit-skutecny-korab
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Litvínova by mohl ve fiktivním doku kotvit skutečný koráb

21.5.2016 16:51 | STRUPČICE (ČTK)
Občanské sdružení Moře klidu pokračuje ve své snaze vytvořit z krajiny po těžbě uhlí fiktivní mořskou krajinu. Po marině u Duchcova na Teplicku a majáku u Strupčic na Chomutovsku má ve fiktivním doku u Litvínova na Mostecku stát skutečný koráb. Podrobnosti řekl ČTK Jan Plíšek z občanského sdružení.
 

Hnědouhelné jámy už se vodou postupně zaplňují. U Chabařovic na Ústecku se mohou od loňska lidé koupat v jezeře Milada, nedaleko Mostu se připravuje otevření jezera Most.

"Proti jezerům nic nemáme. Jako dobrý příklad může sloužit oblast lužických jezer v Německu, kde jsou ale propojena. Tady jsou zatím ojedinělá, navíc jsou slyšet zprávy o nedostatku vody. Proto sdružení přichází s údernou myšlenkou jámy propojit po celém území geologického ložiska a napustit je vodou z Baltu, protože je alespoň trochu slaná a Čechy by konečně měly moře," popsal Plíšek.

V krajině, která se rozkládá pod Krušnými horami od Kadaně po Teplice, vznikly zatím dvě stavby. Námořní přístav na Liptické vyhlídce u Duchcova se otevřel v září 2014. Šířka mola je 1,5 metru. Náklady na stavbu činily zhruba 100 000 korun.

Na maják s ochozem ve Strupčicích mohli lidé vystoupat poprvé v červenci 2012. Vysoký je šest metrů, stavba trvala deset dnů, náklady činily 120.000 korun. "Vždy je to o zástupcích samospráv, pokud jsou osvícení a pochopí myšlenku, vše jde dobře. Teď máme v plánu další velkou stavbu, ale podrobnosti nemůžu zatím prozradit, protože řešíme pozemek," uvedl Plíšek.

Na jakémsi vnitrozemském moři by mohly být umístěny dvě lodě. Převoz korábu ze středních Čech k Litvínovu plánuje sdružení už letos.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist