https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-pramene-mineralni-vody-u-ase-je-nova-lavka-pribude-posezeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U pramene minerální vody u Aše je nová lávka, přibude posezení

29.7.2016 14:15 | AŠ (ČTK)
Nové dřevěné zábradlí podél potoka a lávku k pavilonu minerálky letos postavilo město Aš u pramene minerální vody v Dolních Pasekách. Během roku chce radnice ještě vybudovat zastřešené posezení a žulový chodník od parkoviště k pavilonu.
 

"Úpravy probíhají i na pozemku mezi silnicí a pavilonem. Prostranství bylo zbaveno náletové zeleně a popadaných stromů. Terén se srovná vrstvou zeminy, zatravní a osází keři. V rámci aktuálních prací se dále provede ještě výmalba pavilonu a natřou se okna a dveře. Instalovány budou nové odpadkové koše, stojany na jízdní kola, lavičky a informační cedule," vyjmenoval mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

V letošním roce už město do úprav v okolí pramene investovalo 620 000 korun. Práce začaly v lednu, kdy kvůli kolísání vydatnosti pramene odborná firma opravila systém jímání vyvěrající vody. V dubnu potom firma vyhledala a opravila původní odpadní potrubí, takže přebytečná minerálka nyní odtéká do potoka samospádem a už není potřeba čerpadla.

Městský úřad v Aši nově zajišťuje také pravidelné rozbory minerální vody. "Před časem tu totiž přírodními vlivy došlo k naředění vyvěrající vody, a tím k výrazné změně v její chuti. Letošní měření potvrdila zlepšení mineralizace, u některých látek téměř o 100 procent," doplnil Vrbata.

Minerální pramen v Dolních Pasekách je zmiňován od 12. století, od 16. století je považován za léčebný. Na pokyn Ašského továrníka Gustava Geipela byl pramen v roce 1870 testován a následně zde byl vybudován dřevěný altán. V roce 1930 byl altán přestavěn na zděný pavilon, který na místě stojí dodnes. Dle místních pověstí má pramen blahodárný vliv na dlouhověkost a potenci. Dále je doporučován při svalovém revmatismu, poruchách látkové výměny a při dně. Svým složením je blízký pramenům, které vyvěrají v lázeňském městě Bad Brambach.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist