https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unik-ropy-v-jizni-dakote-zrejme-ovlivni-osud-ropovodu-keystone-xl?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Únik ropy v Jižní Dakotě zřejmě ovlivní osud ropovodu Keystone XL

24.11.2017 02:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Z pohledu společnosti TransCanada se může jevit porucha doprovázená únikem ropy do životního prostředí jako banalita.
Z pohledu společnosti TransCanada se může jevit porucha doprovázená únikem ropy do životního prostředí jako banalita.
Zdroj | TransCanada
Šestnáctý listopad nebude patřit mezi ty, které by si společnost TransCanada, spravující kontroverzní ropovod Keystone XL, dala za rámeček. V ten den totiž v Jižní Dakotě z ropovodu unikly ropné látky. Škoda, napáchaná na přírodě, je sice relativně malá, ale ukazuje na chybovost a nedostatečné zajištění celého systému. A názorná demonstrace nespolehlivosti ropovodu přichází právě v době, kdy se sousední stát Nebraska chystá znovu otevřít debatu o dalším pokračování celého projektu. Píší o tom ViceNews.
reklama

 

Z pohledu společnosti TransCanada se může jevit porucha doprovázená únikem ropy do životního prostředí jako banalita. Lokalizovaná porucha na potrubí nedaleko jihodakotského Amherstu nebyla svým rozsahem zásadní. K úniku došlo na soukromé zemědělské půdě, mimo přírodní rezervace nebo vodní zdroje. A poté co bylo v 6.00 strukturní narušení zaznamenáno, dokázala během patnácti minut nedaleká přečerpávací stanice vypnout celý poškozený úsek. Únik odpovídal 210 000 galonům, tedy přibližně 5000 barelům. Půda v místě vsaku bude odtěžena, škoda na majetku majiteli pozemku uhrazena. Závada byla opravena a celá větev ropovodu funguje bez větší odstávky dál. Kde je tedy problém?

Například v tom, že objemové vyčíslení úniku pochází z jediného zdroje informací, a to od společnosti TransCanada. „Ono to mohlo být 210 000 galonů, ale třeba také 600 000,“ říká Kent Moeckly, farmařící na pozemku sousedícím s narušeným potrubím. „Nebylo by to poprvé, co se v TransCanada měnila čísla.“ Moeckly je členem sdružení DRAC (Dakota Rural Action Group), které proti ropovodu Keystone XL hlasitě vystupuje, ale v jistém ohledu je mu třeba dát za pravdu. Kontrolní počítače a senzory, které monitorují tlak v potrubí a detekují jeho případné narušení, reagují se značným zpomalením na úniky z malých prasklin. Zvlášť, když potrubím neteče ropa, ale třeba tzv. dilbit.

Dilbit, zředěný bitumen, je vysoce viskózní hmotou na bázi asfaltu či dehtu, promíchanou například s naftou. S konzistencí rozehřátého medu a hustotou okolo 800 kilogramů na metr krychlový je z případných prasklin pod tlakem spíše vytlačován, než že by přímo tekl. A proto je pokles tlaku v ropovodu zprvu méně znatelný. A právě na to Moeckly upozorňuje. „V květnu roku 2016 byl v Jižní Dakotě také zaznamenán jeden únik, a tehdy se hovořilo o pouhých 187 galonech. Jak se ale ukázalo při výkopu kontaminované půdy, nakonec to bylo 16 800 galonů.“ Dilbit je totiž tak hustý, že se spíše vtlačuje do půdy, než aby vzlínal k povrchu jako ropa.

Škody na životním prostředí pak mohou být drastické, protože únik může být identifikován se značným zpožděním. Spojené státy americké mají stále v paměti události z Michiganu. Byť viníkem nehody tam nebyla TransCanada, ale společnost Enbridge. Tehdy, v roce 2010, byl také ropný únik považován za spíše menší a nezávažný. Až později se ukázalo, že ve skutečnosti do životního prostředí uniklo 3 tisíce metrů krychlových dilbitu, který unikl do řeky Kalamazoo. Z malé kolize se stal zásadní problém. Čištění a dekontaminace trvala tři léta, stála jednu miliardu dolarů a 60 milionů na pokutách.

Zásadním poznatkem, se kterým dosud nebyla řada Američanů seznámena, je podle Moecklyho informace, že ropovodem neteče jen ropa. A v případě, že ropovodem proudí tekutý asfalt, mohou být stávající ochranná opatření neúčinná a škody na životním prostředí větší. Jihodakotské ministerstvo pro životní prostředí po aktuálním ropném úniku u Amherstu zatím vydalo jen nekonkrétní prohlášení. „V lokalitě úniku se nenachází žádné zdroje pitné vody pro zastavěné oblasti, na místě se předpokládá nízká hladina podzemní vody. Rozhodně tu nyní nedoporučujeme odběr vody, byť plný rozsah kontaminace dosud není znám.“

Moeckly, stejně jako další odpůrci projektu ropovodu Keystone XL, však díky tomu získali další výbušný materiál pro svou kampaň. Aktuální únik byl totiž zaznamenán „jen pár desítek stop“ od potoka Crow Creek. Ten sice není významným vodním zdrojem, ale vtéká do James River. A ta už za nejdůležitější řeku Dakoty považována je. Kdyby se něco takového stalo třeba poblíž akviferu Oglala, zvodněných vrstev, ze kterých čerpá pitnou vodu obyvatelstvo osmi států? Ohroženy by byly miliony lidí. „Každý ropný únik, jakékoliv velikosti nebo původu, je problém,“ zaznívá zpoza hranic ze Sierra Clubu, organizace, která se v Nebrasce proti dostavbě ropovodu silně vymezuje. „Pro půdu i pro vodu. Investovat do ropy je teď prostě podobné, jako podporovat pevné telefonní linky v době mobilních telefonů. V obou případech je zřejmé, že jejich čas už skončil.“

Byť považuje společnost TransCanada aktuální ropný únik u Amherstu za „banalitu, která jen dokázala funkčnost systému zabezpečení a pohotovost reakce“, možná tím definitivně odstavila celý Keystone XL. V Nebrasce totiž nyní probíhá hlasování o tom, zda tudy povede 445 kilometrů dlouhé rozšíření ropovodu. A ve světle informací o posledním ropném úniku je ochota lidí z Nebrasky riskovat další únik na vlastním území jen velmi malá.


reklama

foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

WK

Walter Komárek

24.11.2017 08:08
Sorry ale to je bálbol, jaký jsem už dlouho nečetl. Pisatel neví co je to fyzika, hustota, měrná hmotnost atd. Je toto server pro blbce, co všechno sežerou, nebo lidi se znalostmi základní školy a vyššími?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist