https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unikat-v-liberci-rozkvetl-obrovsky-zmijovec-pripominajici-falus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřUnikát: V Liberci rozkvetl obrovský zmijovec připomínající falus

15.6.2011 16:50 | LIBEREC (Ekolist.cz)
Obrovské květenství zmijovce titánského nejen smrdí, ale taky hřeje, říká zahradník Zdeněk Eichler.
Obrovské květenství zmijovce titánského nejen smrdí, ale taky hřeje, říká zahradník Zdeněk Eichler.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Zmijovec titánský, jenž se pyšní pravděpodobně největším květenstvím na světě, v úterý odpoledne rozkvetl v liberecké botanické zahradě. Latinský název rostliny Amorphophallus titanum přitom docela věrně odpovídá tomu, jak květenství vypadá – z barevného toulce ční do výšky skoro dvou metrů vysoká palice. Jde o jedinečnou událost, k níž v Liberci došlo vůbec poprvé. Rozkvět zmijovce titánského, doprovázený silným smradem, však budí rozruch ve všech botanických zahradách.
 

„Květ se otevíral včera od 13.30 a večer byl zcela otevřený. Dnes ráno v 5 hodin bylo vidět, že jde zpátky, takže zřejmě někdy po půlnoci se začal přivírat,“ řekl ve středu Ekolistu zahradník Zdeněk Eichler, jenž je společně s ředitelem Miloslavem Studničkou autorem architektury expozic botanické zahrady.

Přirozený výskyt zmijovce titánského je omezen na nevelkou oblast na západě indonéského ostrova Sumatra. „Už i v přírodě je to dost ohrožený druh,“ upozorňuje Zdeněk Eichler. Rostlina patří do rodu, k němuž se počítají asi dvě stovky druhů, často však rovněž rostoucí na nevelkém území.

Zmijovec má v zemi hlízu, jakousi zásobárnu živin. Z hlízy vyrůstá list, který byl například v Liberci skoro stejně vysoký jako současné květenství (tedy skoro dva metry). Po odumření listu následuje dlouhý vegetační klid a někteří jedinci posléze rozkvétají. Zdaleka ale nejde o samozřejmost – hlízy snadno hnijí a třeba v Liberci zmijovec rozkvetl až po deseti letech.

Různé prameny uvádějí, že květenství trvá jeden den, jinde je však uváděno 2–3 dny. V Liberci rozkvět trval přibližně jeden den. Vlastní květy jsou přitom schované úplně dole ve fialovém toulci. Velká žlutá palice a široký toulec dotvářejí květenství.

O rostlině se často píše, že její pach připomíná shnilé maso. V Liberci dnes byla skutečně cítit, návštěvníci pach přirovnávali například k otevřené popelnici. Šlo však spíš o závany než o „jednolitý“ smrad. „Včera to bylo intenzivnější,“ uvedl Zdeněk Eichler.

Vršek žluté palice navíc vyzařuje teplo. „Zkusil jsem si k vršku přiložit dlaň a on je skutečně asi o 10 °C teplejší něž okolí,“ popisuje Zdeněk Eichler. Jak smrad, tak teplo mají podle botaniků jeden účel, a to přilákat hmyz kvůli opylení. Podle zahradníků bylo i v Liberci vidět, že to na mouchy funguje a snaží se ke květu dostat. V roli opylovačů je však v úterý večer a znovu ve středu ráno nahradili pracovníci zahrady. Květenství by teď postupně mělo vadnout, uhnívat a upadat. Pokud se opylení podařilo, měla by dole u země zůstat šištice se semínky.

Semínka zmijovce se do Liberce dostala před deseti lety z botanické zahrady v německém Bonnu v rámci výměny mezi botanickými zahradami. Ta liberecká vznikla na současném místě v roce 1895 a je tak vůbec nejstarší z botanických zahrad v ČR. V druhé polovině 90. let zde byl vybudován nový komplex skleníků.


reklama

Zmijovec titánský v liberecké botanické zahradě

předchozí    další
Zmijovec titánský v liberecké botanické zahradě
Zmijovec titánský v liberecké botanické zahradě
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Zmijovec titánský v liberecké botanické zahradě
Zmijovec titánský v liberecké botanické zahradě
Rozkvět zmijovce titánského bývá velkou atrakcí v jakékoli botanické zahradě, kde k němu dojde. Někde se dokonce kvůli jeho shlédnutí musejí stát dlouhé fronty. Na ty v Liberci nedošlo, kolem zmijovce ovšem bylo dost rušno.
Skleníky v liberecké botanické zahradě
 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist