https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uprava-toku-rokytky-v-nedvezi-by-mela-pomoci-pri-povodnich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úprava toku Rokytky v Nedvězí by měla pomoci při povodních

11.5.2017 16:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tok Rokytky v Nedvězí dostal kameninovou rovnaninu.
Tok Rokytky v Nedvězí dostal kameninovou rovnaninu.
Zdroj | Praha.eu
Říčka Rokytka představuje pro Prahu z hlediska protipovodňové ochrany významný tok. Hlavní město proto Rokytku zahrnulo do systému výstavby protipovodňových opatření. Loni se na úpravu toku Rokytky v městské části Praha-Nedvězí vynaložilo 18 855 202 korun. V případě výskytu povodňové situace bude díky provedeným opatřením zajištěn příznivější průběh odtoku velké vody. Revitalizace pak z pohledu ochrany přírody a krajiny přispěje k posílení ekologické stability oblasti toku Rokytky, jež je součástí zvláště chráněného území. Informuje o tom pražský magistrát.
 

Revitalizace zahrnovala jak zvýšení kapacity koryta toku a jeho úpravy, tak okolní vegetace a související přeložky inženýrských sítí. „Díky revitalizaci se zlepšila vodohospodářská funkce Rokytky, ale zároveň tok, který navazuje v tomto úseku na přírodní rezervaci Mýto, získal podobu, jakou si zaslouží,“ uvedla pražská radní Prahy Jana Plamínková.

V korytě toku byla původní betonová opevnění břehů nahrazena kamennou rovnaninou případně kamennou dlažbou. Dalším zásadním zásahem bylo nahrazení původního mostu před úřadem městské části, který tvořil překážku pro průtok při zvýšené hladině, novým průtočným mostem.

Rokytka před úpravou.
Rokytka před úpravou.
Zdroj | Praha.eu

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist