https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uprostred-mestskeho-parku-v-usti-se-paslo-stado-divocaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uprostřed městského parku v Ústí se páslo stádo divočáků

30.11.2017 13:06 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Stádo divokých prasat si jako místo své dopolední procházky dnes vybralo městský park v Ústí nad Labem. Na nezvyklé návštěvníky ve čtvrti Severní Terasa upozornil strážníky muž, který měl obavu, aby prasata nezaútočila na lidi či jejich psy.
Stádo divokých prasat si jako místo své dopolední procházky dnes vybralo městský park v Ústí nad Labem. Na nezvyklé návštěvníky ve čtvrti Severní Terasa upozornil strážníky muž, který měl obavu, aby prasata nezaútočila na lidi či jejich psy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stádo divokých prasat si jako místo své dopolední procházky dnes vybralo městský park v Ústí nad Labem. Na nezvyklé návštěvníky ve čtvrti Severní Terasa upozornil strážníky muž, který měl obavu, aby prasata nezaútočila na lidi či jejich psy. Dva divočáci za překročení hranice obydlené části města zaplatili životem, dalších pět se rozuteklo.
 

Hlídka se vydala na místo pohybu zvěře v 08:30. "Přivolali jsme myslivce, kterému se podařilo dva divočáky odstřelit, další se schovali nebo utekli," řekl mluvčí strážníků Jan Novotný.

Při střelbě museli zabezpečit strážníci okolí, aby případná odražená střela někoho nezasáhla. Park denně využívají k procházce, venčení psa, hrám i odpočinku lidé z okolního sídliště i odjinud.

Zásah proti čuníkům není pro ústeckou městskou policii ojedinělý. "Divoká prasata přestávají být plachá a bohužel nám lezou do centra města," poznamenal Novotný. Obyvatelům policisté radí, aby se při setkání s divočákem nesnažili sami o nějaký zásah. "Nejlepší je se schovat někam do vchodu a zavolat na tísňovou linku. Hlavně se ke zvířeti nepřibližovat," zdůraznil Novotný. Divoká prasata láká do města hlavně dostatek lehce dostupné potravy.

Po prasatech zůstávají ve městě rozrytá hřiště, trávníky či záhonky. Většinou se objevují v okrajových částech Ústí, ale třeba před dvěma lety vběhl jeden divočák do polikliniky v centru města, kde ho zvěrolékař uspal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist