https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/us-odmitl-stiznost-botanicke-zahrady-ve-sporu-s-architektem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ÚS odmítl stížnost botanické zahrady ve sporu s architektem

2.6.2016 19:33 | BRNO (ČTK)
Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost pražské botanické zahrady ve sporu s architektem Zdeňkem Deylem. Zahrada neúspěšně požadovala vrácení vyplacených záloh 2,5 milionu korun za projektovou dokumentaci skleníku Fata Morgana. Justice žalobu zamítla, důvod k zásahu nenašli ani ústavní soudci. Stížnost označili za zjevně neopodstatněnou, zjistila ČTK z databáze soudu.
 

Právníci zahrady ve stížnosti poukazovali na některé neprovedené důkazy a zpochybnili odbornou způsobilost znalce, pokud jde o posouzení ceny díla. Stížnost zmiňuje také domnělou interpretační svévoli soudů, jejichž rozhodnutí pro zahradu znamenalo také nutnost uhradit Deylovi jako náklady řízení přes 500.000 korun.

Smlouvu s Deylem zahrada uzavřela v roce 1996. O tři roky později, ještě před dokončením díla, od smlouvy odstoupila. Zahrada požadovala vrátit již vyplacené peníze. Soudy v letitém sporu nakonec dospěly k závěru, že suma architektovi náleží za práci vykonanou před ukončením smlouvy.

V jiném soudním sporu se Deyl domáhal zaplacení víceprací na projektu skleníku. Zahrada loni informovala, že spor skončil smírem, Deyl měl dostat do 15 dnů více než 1,1 milionu korun.

Deyl navíc žaloval zahradu také kvůli údajnému porušení svých autorských práv, jež spočívalo v předání projektu jiným osobám a firmám. Městský soud v Praze žalobu v dubnu nepravomocně zamítl. Uznal, že zahrada neoprávněně použila projektovou dokumentaci, když ji bez Deylova souhlasu zpřístupnila dalším lidem kvůli provedení změn. Zároveň ale upozornil, že v rozhodnou dobu již byl investorem a vlastníkem stavby magistrát, nikoliv zahrada, která tedy nemohla být původcem zásahu do autorských práv.

Výstavba Faty Morgany se nakonec oproti původním odhadům několikanásobně prodražila a přišla na 200 milionů korun. Kvůli předražení musel odejít z funkce někdejší šéf zahrady Jiří Haager.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist