https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-nadale-pocitaji-s-dohodou-o-volnem-obchodu-s-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA nadále počítají s dohodou o volném obchodu s EU

30.8.2016 01:47 | WASHINGTON (ČTK)
Spojené státy nadále hodlají dosáhnout dohody o volném obchodu s Evropskou unií do konce letošního roku. Uvedl to podle agentury Reuters Bílý dům. Zástupci Evropské komise již dříve odmítli nedělní prohlášení německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela, podle kterého jednání o dohodě v podstatě zkrachovala.
 

Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.

"Bude zapotřebí vyřešit některá dost ožehává jednání, ale prezident a jeho tým jsou odhodláni to udělat," citovala agentura Reuters mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta.

Mluvčí Evropské komise v pondělí novinářům řekl, že vyjednávání nyní vstupují do zásadní fáze, kdy jsou na stole návrhy většiny kapitol a kdy se začíná rýsovat podoba budoucí smlouvy. Komise podle něj nadále předpokládá ukončení rozhovorů ještě letos.

Mluvčí také zopakoval dřívější slova šéfa komise Jeana-Claudea Junckera o tom, že při sjednání TTIP nehodlá Evropa obětovat své standardy v oblastech jako je bezpečnost a ochrana spotřebitelů, zdraví, ochrana dat či kulturní diverzita nebo sociální problematika.

Zastánci TTIP tvrdí, že tato smlouva oběma stranám přinese mimo jiné rychlejší hospodářský růst. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada aktivistů a dalších skupin - podle nich i kvůli netransparentnosti a možným dopadům na zemědělství a životní prostředí. Evropská komise obvinění z malé transparentnosti odmítá, neboť zpřístupnila řadu svých materiálů k jednáním.

Zatím poslední vyjednávací kolo se uskutečnilo v polovině července v Bruselu. Členské země EU se s dosavadními výsledky budou moci seznámit na neformální ministerské schůzce věnované zahraničnímu obchodu v Bratislavě 22. září.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

5.9.2016 21:46
A co má váhu? Snad ne zelená vylhaná propaganda.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist