https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-neratifikuji-kjotsky-protokol
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA neratifikují Kjótský protokol

13.4.1999 09:00 | PRAHA (EkoList)
K tzv. kjótskému protokolu o omezení emisí skleníkových plynů se připojilo 84 zemí. 15. března vypršel termín, dokdy bylo možné dohodu v sídle Organizace spojených národů (OSN) v New Yorku podepsat.
 

K protokolu se nakonec připojilo i Rusko, které podepsalo 4 dny před vypršením termínu. V poslední možný den přibyly ještě na seznam zemí, které protokol podepsaly, Ukrajina, Egypt a Kuba. Již dříve se signatáři staly země Evropské unie (EU), USA, Čína i Česká republika. Naopak dohodu odmítla většina zemí tzv. třetího světa. Jedná se zejména o země, jejichž ekonomika závisí na těžbě ropy - Saúdská Arábie, Kuvajt či Nigérie. Svůj podpis nepřipojily ani Indie, Bangladéš, Írán, Keňa či Singapur.

Dohoda o omezení emisí skleníkových plynů byla přijata v prosinci roku 1997 na světové konferenci o klimatu v japonském Kjótu. V dohodě se 38 nejvyspělejších zemí světa včetně ČR zavázalo snížit emise šesti nejdůležitějších skleníkových plynů v průměru o 5,2 % oproti úrovni roku 1990. Ostatní země měly podpisem pod protokol vyjádřit ochotu k dalším dohodám o zavádění šetrnějších technologií a omezování emisí.

Podpis pod protokolem však ještě neznamená, že pro dotyčnou zemi se kjótský závazek stává platným podle mezinárodního práva. Každý stát, který dohodu podepsal, ji musí ještě ratifikovat. To však zatím učinilo pouze 7 zemí. Jsou to Maledivy, Salvador, Panama, Tuvalu, Trinidad a Tobago, Antigua a Barbuda a Fidži. Ve všech případech se jedná o malé chudé země tzv. Jihu, které jsou bezprostředně ohroženy zvyšováním mořské hladiny. Jedni z nejvýznamnějších signatářů protokolu - USA a Čína - již oznámili, že protokol ratifikovat nebudou. Spojené státy tak neučiní zřejmě kvůli tomu, že se nepřipojila Indie a další rozvojové země. Čína zase odmítá ratifikovat dříve než USA.

Dohoda vstoupí v platnost až tehdy, bude-li ji ratifikovat aspoň 55 signatářských zemí. Mezi nimi musí být takový podíl vyspělých zemí, který reprezentuje minimálně 55 % celkových emisí skleníkových plynů produkovaných touto skupinou. Odborníci OSN zatím nedokáží odhadnout, kdy po roce 2000 by tohoto stavu mohlo být dosaženo.

Česká republika se v Kjótu zavázala snížit emise v průměru o 8 procent oproti úrovni roku 1990. Ministerstvo životního prostředí předpokládá, že závazek překročíme až 2,5 krát. Návrh na ratifikaci dohody za naši republiku by MŽP mělo, podle informací tiskového oddělení, předložit vládě k projednání do konce dubna.


reklama

 
Jiří Neustupa

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist