https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-pomohou-vietnamu-od-dedictvi-valky-herbicidu-agent-orange
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA pomohou Vietnamu od dědictví války: herbicidu Agent Orange

17.8.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Agent Orange a další herbicidy americké armádě v závěru války sloužily k odstranění neprostupné vegetace. Ilustrační snímek
Agent Orange a další herbicidy americké armádě v závěru války sloužily k odstranění neprostupné vegetace. Ilustrační snímek
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | USAF / Wikimedia Commons
Spojené státy americké roky odmítaly žádosti Vietnamu o pomoc s likvidací kontaminace, kterou v zemi zanechala tzv. Vietnamská válka. Vietnam se dlouhodobě snaží, aby Američané přijali odpovědnost za ekologické a zdravotní dopady, které souvisí především s plošným používáním herbicidů. Mezi nejznámější patří Agent Orange. V úterý došlo k významnému pokroku. USA oznámily spuštění programu na odstranění ekologický škod ve Vietnamu. Uklidíme ten nepořádek, slíbil americký ambasador ve Vietnamu. O odškodnění samotných obětí ale řeč nebyla, informuje server New York Times.
 

Agent Orange a další herbicidy americké armádě v závěru války sloužily k odstranění neprostupné vegetace, která jinak tvořila skvělý úkryt pro domácí bojovníky. Během dvou desítek let Američané v rámci operace Ranch Hand rozprášili nad Vietnamem, Kambodží a Laosem 75 milionů litrů herbicidů. Přípravky se používaly v koncetranci dvacektrát až pětapadesátkrát vyšší než při běžném použití v zemědělství.

Šlo ale o chemikálie, které obsahovaly dioxiny, jež dodnes způsobují místním lidem zdravotní problémy. Děti se rodí fyzicky i mentálně retardované, v populaci je vysoký počet potratů a rakoviny. Problém zasáhl i americké vojáky, kteří s chemikáliemi nakládali.

Toto úterý USA oznámily svou ochotu pomoci s odstraněním ekologické zátěže. „Dnešní ráno je nový milník v našich bilaterálních vztazích,“ prohlásil David B. Shear, americký ambasador ve Vietnamu. USA vyčlenily 43 milionů dolarů na čtyřletý projekt, při kterém se bude dekontaminovat letiště Dabang. Odtěžená půda se shromáždí na jednom místě letiště a zahřátím na vysokou teplotu bude zbavena dioxinů. Následně se vyčištěná půda vrátí zpět.

„Je to velký krok, ale pro ty, kteří trpí následky není dostatečný,“ prohlásil Ngo Quang Xuan, vietnamský vyslanec u OSN. Nguyen Van Rinh, bývalý voják a současný předseda Vietnamské asociace obětí Agentu Orange/Dioxinu Američanům vzkázal: „Utrpení obětí Agentu Orange pokračuje. Naše vztahy by se významně zlepšily, kdyby se USA přihlásily ke své odpovědnosti a pomohli postiženým.“

David Shear se otázce novinářů, zda USA převezmou i odpovědnost za ekologické a zdravotní dopady používání herbicidů, vyhnul.


reklama

 
Další informace |
Podle zprávy 4 Decades on, U.S. Starts Cleanup of Agent Orange in Vietnam zveřejněné na New York Times 9. října 2012.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist