https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustavni-soud-odmitl-stiznost-byvaleho-sefa-taborske-zoo-hrubeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého šéfa táborské zoo Hrubého

19.1.2018 09:53 | BRNO (ČTK)
Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého majitele táborské zoologické zahrady Libora Hrubého. Muž nesouhlasil s rozsudkem, podle kterého si půjčil na provoz zoo od různých věřitelů více než deset milionů korun, peníze jim ale nevrátil. Dostal pět let vězení za podvod. Později mu justice uložila souhrnný trest sedm let.
 

Ústavní stížnost navazovala na první proces, soud ji obdržel koncem srpna, odmítl na konci roku, zjistila ČTK z justičních databází. Odůvodnění zatím není dostupné.

Hrubý si podle verdiktu půjčil mezi lety 2011 a 2012 peníze od několika lidí a firmy Centropen Dačice. Podle soudu předem věděl, že dluhy nebude moci splatit a poškozeným zamlčel důležité skutečnosti - zoologická zahrada byla ve špatné ekonomické situaci, neměla dostatečné zdroje ani příjmy.

Ve smluvených lhůtách nakonec Hrubý splatil z půjčených deseti milionů pouze 200.000 korun. Opakovaně uvedl, že neměl v úmyslu někoho podvést. Měl prý v plánu dluhy splatit. Peníze chtěl získat například prodejem pozemků zoo.

Při ukládání trestu zohlednil jihočeský krajský soud to, že Hrubý nechtěl peníze využít pro sebe, ale právě na provoz zoo. I proto také odvolací senát Vrchního soudu v Praze souhlasil s délkou trestu, která je na spodní hranici sazby. Loni v květnu rozhodnutí potvrdil Nejvyšší soud.

Hrubý byl majitelem táborské zoo od roku 2011. Později zoo v insolvenčním řízení koupil a znovu zprovoznil pražský podnikatel Evžen Korec.

Loni v únoru českobudějovický krajský soud vyměřil Hrubému souhrnný sedmiletý trest. Podle druhé obžaloby nezaplatil firmě za stavbu části objektů zoo více než 40 milionů korun. Odsouzen byl za podvod a poškození zájmů EU. Hrubý tvrdí, že firma Eurovia nesplnila požadavky podle zadání. Dodal, že zoologická zahrada následně nezískala evropskou dotaci. Proti rozsudku se odvolal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist