https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecane-dluzi-na-poplatcich-za-komunalni-odpad-118-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústečané dluží na poplatcích za komunální odpad 118 milionů

2.6.2016 09:51 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Obyvatelé Ústí nad Labem mají poslední měsíc na zaplacení poplatku za komunální odpad. Ten se v posledních letech nezměnil, činí 500 korun. Dluhy Ústečanů na poplatcích dosáhly 118 milionů korun, řekla ČTK mluvčí radnice Romana Macová. Město dluhy vymáhá i exekučně.
 

Poplatek za komunální odpad musí zaplatit každý obyvatel města starší tří let. Kolik lidí dosud zaplatilo, nedokáže radnice podle Macové přesně říct. "Přesná čísla zatím nelze poskytnout, neb občané platí složenkami, převodem i hotově a samozřejmě i na poslední chvíli," řekla Macová. Podle ní by mělo město letos na poplatcích vybrat 42 milionů korun.

Termín, do kdy musí být poplatek uhrazen, je 30. červen. Potom automaticky nabíhá sankce a lidé tak musí platit 1500 korun. Dluhy na poplatcích vysoce přesahují 100 milionů korun. "Aktuální výše dluhů za odpady se pohybuje kolem 118 milionů korun. V této částce jsou však zahrnuty dluhy od roku 2002 a částka je včetně základních poplatků i včetně navýšení, které je na 1500 korun," uvedla Macová.

V posledních letech město splatnost poplatku bez sankce prodlužovalo většinou do konce září. Například loni včas nezaplatila třetina Ústečanů, tedy zhruba 28.000 lidí. Dlužné částky město vymáhá i exekučně.

Poplatek za komunální odpad se v krajském městě vybírá od roku 2002, pauza byla jen v letech 2009 a 2010, kdy bývalé vedení města zvýšilo daň z nemovitosti a poplatky za odpad zrušilo. Poplatky za komunální odpad se v Ústeckém kraji liší podle vyhlášek jednotlivých měst. Například v Teplicích lidé neplatí poplatek za odpad vůbec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist