https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecka-zoo-zahajuje-vystavou-oslavy-110-let-od-zalozeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecká zoo zahajuje výstavou oslavy 110 let od založení

26.10.2017 10:00 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Ústecká zoologická zahrada  byla vystavěna na základech parku pro ptáky založeném v roce 1908 Heinrichem Lumpem. Na ilustračním snímku výběh žiraf.
Ústecká zoologická zahrada byla vystavěna na základech parku pro ptáky založeném v roce 1908 Heinrichem Lumpem. Na ilustračním snímku výběh žiraf.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ústecká zoologická zahrada se pyšní historií, kterou žádná jiná v Česku nemá. Vystavěna byla na základech parku pro ptáky založeném v roce 1908 Heinrichem Lumpem. Oslavy kulatého výročí zahájila zoo s předstihem už dnes otevřením výstavy, kde díky srovnávacím pohlednicím a fotografiím návštěvníci uvidí, kam se areál za sto deset let posunul.
 

S postavou ústeckého podnikatele, obchodníka s kovovým zbožím a milovníka ptactva je spojeno mnoho zajímavostí, návštěvníky chce výstava naladit na příští rok. "Začínáme význačným exponátem, kterým je kronika parku," řekl historik městského muzea Martin Krsek, který se na přípravě výstavy v zoo podílel.

Kniha vážící přes dvacet kilogramů, která má 500 stran, obsahuje záznamy od roku 1908 do roku 1943. "Je to mimořádný historický pramen. Jsou v ní výstřižky z tisku, a to i ty s kritickým obsahem vůči parku. Kronika je také důkazem, jak byl Lumpepark velkou atrakcí, ačkoliv byl kvůli hnízdění ptáků otevřen jen pět měsíců v roce," uvedl Krsek. O ústecké rezervaci se vědělo nejen v okolních zemích, ale v kronice jsou i zprávy z novin, které vyšly v USA. Návštěvníků přišly do parku ročně deseti tisíce.

Výstava v zooškole Heinricha Lumpeho ve spodní části zoo potrvá do neděle 5. listopadu. Přístupná je po celou dobu otevírací doby zoo, tedy v říjnu od 09:00 do 17:00, v listopadu, kdy začíná zimní sezona, do 16:00. Žádné speciální vstupné se na výstavu neplatí, pouze běžné vstupné do zoo.

Návštěvníci uvidí také posmrtnou masku zakladatele ptačí rezervace. Lumpe od města koupil na místě bývalé cihelny na svahu Mariánské skály pozemky, o kterých věděl, že jsou místem častého výskytu drobného ptactva. Park se rozkládal na ploše šesti hektarů. Z Duryňska sem bylo dovezeno 20 vagonů horniny ze sopečného popela, která byla použita na vytvoření mnoha stovek úkrytů pro ptačí hnízda i umělých prohlubní s vodou. "Ptáci u něho byli vždy na prvním místě a návštěvníci tehdy procházeli tvrdou osvětou, jak o se ně mají ve volné přírodě starat," uvedl Krsek.

Volně žijící ptáci patří k zoologické zahradě i dnes. "V zimě je přikrmujeme, pořádáme akce pro mateřské školy a pokračujeme tak v práci Lumpeho," uvedla mluvčí zoo Věra Vrabcová. Procento ptactva chovaného v zajetí je však podle Vrabcové malé. "A to právě kvůli hnízdění. Chováme i vzácné druhy, ale nemůžeme je ukazovat návštěvníkům," řekla Vrabcová.

V roce 1914 se Lumpe rozhodl otevřít park pro veřejnost. S budováním pokračoval i po první světové válce. Po druhé světové válce park přešel do vlastnictví Československé republiky a stal se z něj zookoutek. V 70. letech se rozrostl na třicetihektarový areál dnešní zoo, která teď patří městu. Její největší atrakcí se mají stát v brzké době tučňáci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radka Fialová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist