https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usti-da-myslivcum-300-korun-za-divocaka-streleneho-ve-meste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústí dá myslivcům 300 korun za divočáka střeleného ve městě

29.12.2016 09:30 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Ústí nad Labem dá 300 korun za každé divoké prase ulovené na nehonebních pozemcích. Divočáci trápí obyvatele krajského města už několik let. Školáci je potkávají na Střekově, pejskaři v Bertině údolí. Střílet je uprostřed zástavby přitom není jednoduché. ČTK to řekl náměstek primátorky Pavel Dufek (nezař.)
 

Prasata způsobují škodu na majetku města i občanů. S rozrytým hřištěm se letos museli vypořádat fotbalisté ve Skoroticích, poničeno bylo dopravní hřiště v Krásném Březně a návštěvu divočáků zaznamenali také v plaveckém areálu Klíše. Prasata si přitom nevybírají denní dobu, nestarají se o provoz nebo počet lidí na místě. Zaskočila už nejednoho člověka na sídlišti Severní Terasa nebo v areálu dopravního podniku Všebořice. Jen v letošním roce nahlásili lidé 50 případů škod nebo výskytu divočáků ve městě.

"Myslivci dělají naháňky i v obydlených částech města, ale není to jednoduché. Občany na to vždy upozorňuje policie," uvedl Dufek. Podle něj jediné doporučení pro obyvatele je se místu vyhnout. Ne vždy je to však možné. Kdo třeba chodí do školy na Kamenném vrchu ráno pěšky, alespoň si hlasitě zpívá. Do centra města se prasata už také dostala. Jedno dokonce vběhlo do budovy polikliniky, kde ho uspal veterinář.

Počet ulovených divokých prasat sice roste, jejich stav ale podle Dufka stále není uspokojivý. Na přelomu let 2013 a 2014 myslivci zlikvidovali v katastru Ústí 1367 kusů černé zvěře, o rok později to bylo víc než 2000 kusů. Proto radní rozhodli podpořit lov tím, že za každý kus získají jednotlivé myslivecké spolky 300 korun, nejvýše mohou dostat 20.000 korun. Celkově má město připraveno na lov divočáků 120.000 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist