https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uzavery-na-den-bez-aut-teprve-se-ukaze-rika-bem?add_disc=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Auto*Mat: Uzávěry na Den bez Aut? Teprve se ukáže, říká Bém

11. srpna 2004 | Auto*Mat, tel: 776 295 954, 257 532 369
Hlavní město Praha se k Evropskému dni bez aut (22. září) a Evropskému týdnu mobility (16. - 22. září) chystá Pražanům nabídnout řadu akcí, včetně nabídky zvýhodněného jízdného. Podporu Rady hl. m. Prahy vyjádřil primátor Bém na včerejší tiskové konferenci. Postoj vedení města k uzávěrám však není zatím jednotný. Přes spolupráci panují mezi městem a organizátory zářijových akcí neshody, jak řešit dopravu ve městě.

Primátor Bém na přímý dotaz odpověděl, že se hlavní město k dané příležitosti chystá nabídnout bohatý program čítající vedle řady popularizačních a výchovných akcí k problematice pražské dopravy také nabídku zvýhodněného jízdného MHD nebo srovnání rychlosti přepravy různými dopravními prostředky formou jejich „závodu“. Ten se konal za účasti vysokých představitelů města již vloni a vzbudil velkou pozornost veřejnosti. Přinesl důkazy o výhodách využívání jiných forem dopravy v Praze než je osobní automobilová doprava.

Vyjádření Pavla Béma k tématu možných krátkdobých uzávěr některých částí Prahy pro osobní automobily v rámci zmíněných celoevropských akcí bylo nanejvýš opatrné. Prý se teprve ukáže, zda se "Praha" rozhodne řidiče takto,jak sám uvedl, „testovat“. Náměstek primátora Jan Bürgermeister se zde přidal s ironickým výrokem, z něhož nebylo jasné, zda on sám pojede jako Pavel Bém alespoň na Evropský den bez aut 22. září Pražanům příkladem a vydá se do práce třeba na kole.

Primátor Bém rovněž uvedl, že se vedení hlavního města přes svůj zájem o spolupráci s neziskovými organizacemi nad problematikou městské dopravy s organizátory zmíněných zářijových akcí v Praze ve všem neshoduje. Euroskeptický nádech pak mělo primátorovo zdůraznění, že je Praha samostatný subjekt a o svém chování v týdnu od 16. září bude rozhodovat zcela samostatně.

V kratičkém rozhovoru pro tiskový servis Centra SOS primátor Bém nicméně uvedl, že je myšlence vzpomenutých uzávěr (hovoří se možném uzavření Smetanova nábřeží pro osobní automobily po část neděle 19. září) vcelku nakloněn a pokusí se danému kroku získat podporu v Radě hlavního města Prahy. Rada se tímto tématem bude zabývat na své zářijové schůzi.

Jan Bouchal (776 295 954, 257 532 369)
Auto*Mat

info o projektu: www.automat.ecn.cz
info o EDBA a ETM: www.22september.org
, tel: 776 295 954, 257 532 369
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist