https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bavorsku-zastrelili-dalsiho-z-sestice-uprchlych-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bavorsku zastřelili dalšího z šestice uprchlých vlků

10.10.2017 16:22 | PRAHA (ČTK)
V Bavorsku poblíž hranic s Českem dnes zastřelili dalšího ze šesti vlků, kteří v pátek uprchli z výběhu u města Ludwigsthal.  Ilustrační snímek.
V Bavorsku poblíž hranic s Českem dnes zastřelili dalšího ze šesti vlků, kteří v pátek uprchli z výběhu u města Ludwigsthal. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Hulva / www.selmy.cz
V Bavorsku poblíž hranic s Českem dnes zastřelili dalšího ze šesti vlků, kteří v pátek uprchli z výběhu u města Ludwigsthal. Na útěku jsou tak už jen tři šelmy. Jednoho vlka již v pátek přejel regionální vlak, dalšího zastřelili zaměstnanci Národního parku Bavorský les v neděli. Jeden z uprchlých vlků byl spatřen také v české části Šumavy.
 

Vlci utekli v noci na pátek z výběhu ohrazeného vysokým plotem u Lundwigsthalu, který leží asi deset kilometrů jižně od českého města Železná Ruda. Podle bavorské policie vlky někdo do volné přírody vypustil úmyslně. Zámek z výběhu někdo odstranil, našel se nepoškozený nedaleko brány, uvedli v pondělí policisté. Zda měl pachatel klíč, nebo otevřel zámek pomocí šperháku, ale zatím není jasné.

Jednoho z vlků už v pátek srazil vlak, dalšího v neděli zastřelili zaměstnanci parku poté, co selhaly pokusy o jeho chycení či uspání. Stejný osud potkal dnes i třetího vlka. Toho zastřelili u obce Frauenau, která leží asi 15 kilometrů východně od šumavské Modravy. Podle zaměstnanců bavorského národního parku byl vlk příliš daleko, než aby ho bylo možné uspat. Podle zástupce ředitele parku Jörga Müllera je nepochybné, že šlo o jedno ze šesti uprchlých zvířat. I nadále se zaměstnanci snaží lapit vlky živé, dodal Müller.

Kde se nacházejí tři zbylí vlci, Müller sdělit odmítl. Pátrači nechtějí, aby do lesů vyrazili zvědavci, kteří by bránili odchytu. Přibližná místa pohybu zvířat ale zaměstnanci parku znají. Mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák v pondělí ČTK řekl, že jeden z vlků se patrně pohybuje po českém území.

Zaměstnanci národních parků Šumava a Berchtesgaden na hranici s Rakouskem podle Müllera při hledání vlků pomáhají.

Ředitel Národního parku Bavorský les Franz Leibl v pondělí zdůraznil, že chování vlků, kteří celý život žili v ohradě, nelze srovnávat s volně žijícími šelmami. Z lidí totiž nemají strach. Už v pátek odborníci varovali, aby se lidé k vlkům ve volné přírodě nepřibližovali, nefotografovali je, ani nekrmili.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist