https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bohnicich-by-mohlo-vzniknout-ekologicke-centrum-s-rozhlednou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bohnicích by mohlo vzniknout ekologické centrum s rozhlednou

22.5.2016 12:15 | PRAHA (ČTK)
V pražských Bohnicích by mohlo vzniknout ekologické centrum s rozhlednou. Má být u severního vchodu botanické zahrady, s níž chce spolupracovat. ČTK to zjistila z dokumentace k posouzení vlivu na životní prostředí EIA podanou firmou United Architect Studio. Svou rozhlednu má v areálu také botanická zahrada. Nová by od ní byla si půl kilometru.
 

"Navrhovaný areál s ekologickým centrem a klubovnou bude propojen se stávajícím areálem botanické zahrady, a to nejen dopravně ale především tematicky," píše se v dokumentu. Bude v něm kromě centra klubovna, dětské hřiště či restaurace. Stavba by měla být zahájena v letos v prosinci, ukončena v září příštího roku.

Nepravidelná budova ekologického centra bude koruny okolních stromů přesahovat v průměru o pět metrů, klubovna je plánovaná jako prosklená. "Z hlediska architektonického řešení je zde snaha o návrh jednoduchých moderních objektů, které by svým vzhledem zapadaly do prostředí lesního porostu," uvádí v dokumentu investor. Rozhledna bude ocelový tubus s pláštěm z vodovzdorné překližky.

Svou vlastní rozhlednu před dvěma lety otevřela také botanická zahrada. Šestitunová ocelová rozhledna z dílny Čestmíra Sušky stojí v severní části botanické zahrady, asi 500 metrů od navrhované novostavby. Uvnitř potrubí je vřetenovité schodiště a povrch tubusu zdobí dekorativní otvory, z nichž je možný výhled ven. Zahrada za dílo zaplatila přes tři miliony korun.

Další rozvoj areálu plánuje i přilehlá botanická zahrada. Nový ředitel botanické zahrady Oldřich Vacek ve své koncepci dalšího rozvoje nastínil čtyři velké investiční akce za stovky milionů korun. Kromě rozšíření areálu Západ, Sever a stavby výstavního pavilonu v areálu Jih plánuje také zajištění dostatečného zdroje zálivkové vody, protože v současné době se pro závlahy využívá pitná voda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist