https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bohumine-by-mel-do-peti-let-vzniknout-novy-lesopark
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bohumíně by měl do pěti let vzniknout nový lesopark

15.8.2017 08:00 | BOHUMÍN (ČTK)
"V lesoparku bude hodně stromů a křoví. Bude to takové místo, které bude sloužit jak rekreaci našich občanů, tak bude budováno přírodě blízkým způsobem. Čili bude to i jakési útočiště pro ptáky, drobnou zvěř a tak dál," popsal plánovaný lesopark místostarosta Lumír Macura. / ilustrační foto
"V lesoparku bude hodně stromů a křoví. Bude to takové místo, které bude sloužit jak rekreaci našich občanů, tak bude budováno přírodě blízkým způsobem. Čili bude to i jakési útočiště pro ptáky, drobnou zvěř a tak dál," popsal plánovaný lesopark místostarosta Lumír Macura. / ilustrační foto
Do pěti let by měl v Bohumíně na Karvinsku vzniknout nový lesopark Na Panském. Město ho chce vybudovat na území za dálničním přivaděčem a železnicí, které je nyní využíváno jako orná půda. Spolu se stoletým parkem Petra Bezruče by měl nový lesopark vytvořit dvě "zelené plíce" města. Náklady na jeho vybudování se odhadují na desítky milionů korun. Novinářům to včera řekl bohumínský místostarosta Lumír Macura (ČSSD).
 

Páteřní komunikace, která lesoparkem povede, by měla navázat na podchod pod dálničním přivaděčem, který je zatím zaslepený a zakonzervovaný, protože nikam nevede. Město jej tam nechalo vybudovat už v době, kdy se stavěl přivaděč na skřečoňský most. Páteřní komunikace propojí centrum Bohumína se čtvrtí Skřečoň a její částí Nová Ves.

"Samotná komunikace, to není nic náročného, to určitě budeme realizovat, věříme tomu, že v příštím roce i za přispění dotací z místní akční skupiny Bohumínsko. Ale velmi nákladné budou záležitosti v zazeleňování prostoru, tam budou vznikat nějaké mokřady, nějaké vyhlídky tak samozřejmě budeme usilovat o dotace ze Státního fondu životního prostředí," řekl Macura.

V lesoparku podle něj bude hodně stromů a křoví. "Bude to takové místo, které bude sloužit jak rekreaci našich občanů, tak bude budováno přírodě blízkým způsobem. Čili bude to i jakési útočiště pro ptáky, drobnou zvěř a tak dál," popsal plánovaný lesopark místostarosta.

Bohumínská mluvčí Lucie Kolková uvedla, že v lesoparku mají vzniknout až šestimetrová návrší a přes vodní plochy povedou dřevěné lávky a mostky. "Chybět nebudou ani drobné stavby, jako jsou altánky, přístřešky nebo informační tabule. Pro pěší a cyklisty vzniknou chodníčky i cyklostezky, v plánu je i jednoduchý mobiliář, například odpočinková mola, mostky, lavičky a odpadkové koše," uvedla Kolková.

Lávky pro pěší i cyklisty, naučné stezky, rozhlednu či cykloboxy pro úschovu kol nebo zavazadel se Bohumín chystá vybudovat také kolem řek jako součást dalšího, česko-polského projektu Odra a Olše blíže turistům i obyvatelům pohraničí. Rozsáhlý projekt bude stát 13 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vlastimil Vyplel
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist