https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bonnu-zacina-svetova-konference-o-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bonnu začíná světová konference o klimatu

6.11.2017 03:16 | BONN (ČTK)
Od bonnské konference se nečekají žádné přelomové kroky nebo dohody. Soustředit by se měla především na hledání společných pravidel, která umožní srovnávat klimatické cíle jednotlivých zemí a jejich plnění. Ilustrační snímek.
Od bonnské konference se nečekají žádné přelomové kroky nebo dohody. Soustředit by se měla především na hledání společných pravidel, která umožní srovnávat klimatické cíle jednotlivých zemí a jejich plnění. Ilustrační snímek.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
V západoněmeckém Bonnu dnes dopoledne začne světová konference o klimatu, která má přinést pokrok v naplňování pařížské dohody o klimatu. Zvláštní pozornost bude upřena na Spojené státy, které se od této dohody rozhodly odstoupit. Pařížskou dohodu o klimatu v roce 2015 podepsalo 195 zemí.
 

Od bonnské konference se nečekají žádné přelomové kroky nebo dohody. Soustředit by se měla především na hledání společných pravidel, která umožní srovnávat klimatické cíle jednotlivých zemí a jejich plnění. Pravidla by pak měl schválit summit, který se uskuteční v příštím roce v Polsku.

Zřejmě největší neznámou bonnské konference je postoj Spojených států. "U mnoha vyjednavačů teď panuje velká nejistota," potvrzuje to Susanne Drögeová z německé Nadace pro vědu a politiku (SWP). Úspěchem podle ní bude už to, když nyní Spojené státy nebudou ostatním házet klacky pod nohy.

O odstoupení USA od pařížské dohody od klimatu, k němuž oficiálně dojde v roce 2019, v červnu rozhodl americký prezident Donald Trump, který je známým skeptikem, pokud jde o klimatické změny. V minulosti dokonce uvedl, že si tento koncept vymyslela Čína, aby poškodila Spojené státy.

Rozhodnutí Trumpa si vysloužilo širokou kritiku na mezinárodní scéně. Všichni ostatní hlavní aktéři ujistili, že za dohodou stojí. Ta usiluje o to, aby se díky omezení emisí skleníkových plynů podařilo udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Zvláštností letošního setkání je to, že se koná v Německu, i když jeho oficiálním pořadatelem je Fidži. Tichomořský stát, který má zhruba 900 tisíc obyvatel, patří k zemím, které nejvíce pociťují dopady změn klimatu, když níže položené části jeho ostrovů postupně pohlcuje oceán. Tamní vláda proto počítá se stěhováním desítek vesnic.

Pro organizaci světové konference, které se účastní na 25.000 lidí ze 197 zemí světa a zhruba 500 neziskových organizací, ale Fidži - jehož předsednictví je vnímáno jako důležitý signál - nemá dostatečnou infrastrukturu. Proto se akce, která skončí 17. listopadu, koná v dřívějším hlavním městě spolkové republiky Bonnu. I pro Německo je to největší mezistátní konference, která se kdy na jeho území uskutečnila.

V příštích dnech na schůzku zavítá mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron nebo americký herec Leonardo DiCaprio, který se v ochraně klimatu angažuje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist