https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-borim-lese-pokracuje-treti-etapa-sberu-rozesete-munice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bořím lese pokračuje třetí etapa sběru rozeseté munice

30.1.2018 11:00 | BŘECLAV (ČTK)
3041 kusů munice zatím našli pyrotechnici  rozeseté po Bořím lese. ˇHledání pokračuje.
3041 kusů munice zatím našli pyrotechnici rozeseté po Bořím lese. ˇHledání pokračuje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
V Bořím lese na Břeclavsku pokračuje třetí etapa čištění lesa od munice z druhé světové války, pyrotechnici zatím vyčistili 100 hektarů a našli 3041 kusů munice. Nyní působí na dalších více než 105 hektarech, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Práce dosud stály osm milionů korun. V plánu je celkem deset etap za 50 milionů korun, při nich má být vyčištěno 500 hektarů lesa.
 

Nacisté měli za druhé světové války v Bořím lese továrnu Muna. Při osvobozování se ji sovětská armáda rozhodla zlikvidovat a vyhodila ji do povětří. Výbuch rozmetal tisíce kusů munice na 750 hektarech. V minulosti se podařilo vyčistit asi 250 hektarů, kde bylo 23.000 kusů munice. Nyní se pracuje na vyčištění zbytku.

První dvě etapy pyrotechnických prací skončily, třetí začala loni v listopadu. Pyrotechnici z pražské firmy Borgata, kteří působili v lese v úvodní i pokračující zakázce, nyní prohledávají zhruba 50 hektarů. "Počasí nám zatím přeje. Loni jsme kvůli promrzlé půdě i sněhu končili v polovině prosince a do lesa se vraceli až v březnu. Nyní máme prohledáno už 21 hektarů a připraveno dalších 9,16," uvedl vedoucí pyrotechnik Jiří Chládek.

Ve třetí etapě zatím pyrotechnici objevili 60 kilogramů malorážového střeliva, šest kusů munice ráže od 12,7 do 30 milimetrů, 93 kusů dělostřelecké munice nad 31 milimetrů, 20 iniciátorů, 998 pyrotechnických výrobků, jeden ruční protitankový granát a osm kusů ženijní munice. Na hektaru zkoumané plochy průměrně našli skoro 55 kusů munice.

Třetí etapu zakončí podél železniční trati, mezi sklady a v jejich okolí. "Do 19. ledna příštího roku by podle smlouvy mělo být hotovo. Podle předchozích zkušeností ale předpokládáme, že Borgata předá vyčištěné plochy podstatně dřív," řekl Martin Mráz, výrobní náměstek ředitele Lesního závodu Židlochovice z podniku Lesy ČR.

Smlouvu na čtvrtou etapu na 55,35 hektaru lesa v lednu podepsal podnik Lesy ČR s firmou MPK net s.r.o., která předložila nejlepší nabídku. Práce zatím nezačaly.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist