https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brazilii-prisli-na-to-jak-z-kury-eukalyptu-ziskat-biopalivo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brazílii přišli na to, jak z kůry eukalyptu získat biopalivo

28.2.2011 05:52 | RÍO DE JANEIRO (Ecomonitor)
Eukalyptovou kůru lze prý použít pro výrobu etanolu
Eukalyptovou kůru lze prý použít pro výrobu etanolu
Licence | Volné dílo (public domain)
Brazilský dřevozpracující průmysl produkuje velká množství odpadu – eukalyptové kůry. Podle studie Vysoké školy zemědělské Luize de Queiroze lze eukalyptovou kůru použít pro výrobu etanolu, informuje server Tierramerica.info.
 

Kůra eukalyptu totiž obsahuje rozpustné cukry jako glukózu, fruktózu a sacharózu, které při kontaktu s kvasinkami fermentují a produkují etanol.

„Dřevozpracující průmysl produkuje měsíčně veliké množství těchto odpadních zbytků. Každá tuna by mohla posloužit k produkci 200 kilogramů cukrů, což je objem dostatečný pro výrobu 100 litrů biopaliva,“ vysvětluje chemik Juliano Bragatto, vedoucí celého projektu.

A dodává, že „štěpením struktury celulózy můžeme dosáhnout dalších 94 litrů. Výzkumy budou pokračovat. Budeme například zkoušet i různé druhy eukalyptů“.

Podle zprávy „BRASIL: Etanol también se hace con corteza de eucalipto“ zveřejněné na serveru Tierramerica.info dne 17. ledna 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist