https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-britanii-chteji-snizit-pocet-nepuvodnich-veverek-sterilizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Británii chtějí snížit počet nepůvodních veverek sterilizací

27.2.2017 10:00 (ČTK)
foto: Veverka popelavá / Cílem programu britského ministerstva životního prostředí je snížit populaci veverky popelavé, která se na britské ostrovy dostala v roce 1876 ze Severní Ameriky, až o 90 procent: ze současných 3,5 milionu na 300.000, a to během příštích pěti let.
foto: Veverka popelavá / Cílem programu britského ministerstva životního prostředí je snížit populaci veverky popelavé, která se na britské ostrovy dostala v roce 1876 ze Severní Ameriky, až o 90 procent: ze současných 3,5 milionu na 300.000, a to během příštích pěti let.
Licence | Volné dílo (public domain)
Britská vláda připravuje ve snaze ochránit domácí veverku obecnou před nepůvodní veverkou popelavou rozsáhlý program, jehož součástí bude sterilizace samiček invazivního druhu malých hlodavců. Nevládní organizace se mezitím chystají vytvořit "armádu", v níž by mělo ve prospěch zrzavých veverek působit až 5000 dobrovolníků, informovala britská média.
 

Cílem programu britského ministerstva životního prostředí je snížit populaci veverky popelavé, která se na britské ostrovy dostala v roce 1876 ze Severní Ameriky, až o 90 procent: ze současných 3,5 milionu na 300.000, a to během příštích pěti let.

Docílit toho vláda chce mimo jiné pomocí léků, které by nepůvodní veverky učinily až na několik let neplodnými. Po testovací fázi se pro tuto metodu úřady rozhodly mimo jiné proto, že je méně agresivní než odstřel či trávení.

Program sterilizace podle některých britských médií podpořil i velký milovník přírody, princ Charles. Agentura AFP ale s odvoláním na jeho mluvčího uvedla, že princ z Walesu sice usiluje o ochranu veverek obecných, do vládního výzkumu kontroly plodnosti veverek popelavých se ale nijak nezapojil.

Pokud se ukáže být sterilizační program účinným, chtějí ho úřady vyzkoušet také při snižování populace divokých prasat a jezevců.

Nezávisle na vládních snahách spustila vlastní program na záchranu domácího druhu veverek také skupina ekologických organizací, která chce vytvořit "armádu" dobrovolníků. Má čítat až 5000 lidí, kteří se budou zabývat mimo jiné monitorováním míst výskytu původních hlodavců, vzděláváním veřejnosti a hlášením výskytu jejich popelavého konkurenta.

Veverka popelavá, která se přirozeně vyskytuje ve východní části Severní Ameriky, se do Británie dostala na konci 19. století a v posledních letech začala vytlačovat domácí "zrzavou" veverku. Větší severoamerická veverka potřebuje méně životního prostoru a je rovněž odolná vůči takzvaným veverčím neštovicím.

Podle odhadů v současnosti v Británii žije už jen 140.000 kusů původní veverky obecné, dvě třetiny z nich ve Skotsku. "Pokud se nic nezmění, odhadují odborníci, že tento druh vyhyne během následujících 35 let," uvedla Cathleen Thomasová z programu na záchranu veverek obecných.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist