https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cernobylu-vznikne-solarni-elektrarna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Černobylu vznikne solární elektrárna

7.12.2017 13:00 | ČERNOBYL (ČTK)
Solarni elektrárna bude stát jen 100metrů od bývalého reaktoru.
Solarni elektrárna bude stát jen 100metrů od bývalého reaktoru.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Černobylu, v zóně zamořené radioaktivitou, bude v prosinci zahájena stavba solární elektrárny. Projekt je součástí plánu rozvoje, který počítá s investicí 100 milionů eur (2,5 miliardy Kč) a s vybudováním obnovitelných zdrojů energie v zakázané zóně.
 
Na projektu pracuje ukrajinská inženýrská firma Rodina Energy Group a německá firma zaměřená na čistou energii Enerparc. Kapacita elektrárny má být jeden megawatt a cena asi jeden milion eur, uvedl generální ředitel firmy Rodina Jevgenij Varjagin.

"Kousek po kousku chceme co nejvíce využít černobylskou zónu," řekl Varjagin agentuře Bloomberg. "Neměla by být černou dírou uprostřed Ukrajiny. Náš projekt je 100 metrů od reaktoru."

Ukrajinské ministerstvo životního prostředí oznámilo v červenci 2016, že plánuje revitalizovat zónu uzavřenou po havárii jaderné elektrárny v roce 1986. Kvůli dlouhodobé radiaci je zemědělství a lesnictví v této zóně příliš nebezpečné. Takže obnovitelná energie se zdá být něčím přínosným pro opuštěnou oblast. Zóna je také připojena k velkým městům v zemi přenosovou soustavou, která původně přenášela elektřinu ze zničené jaderné elektrárny.

S cílem přilákat investory vláda nabídla levné pozemky a relativně vysoké výkupní ceny. Rodina a Enerparc si zajistily kontrakt, který jim do roku 2030 zajišťuje cenu 15 eurocentů (čtyři koruny) za kilowatthodinu. To je o téměř 40 procent více než horní pásmo ukazatele sdružených nákladů na produkci solární elektřiny (LCOE) v Evropě sledovaného Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Zájem vyjádřily i další energetické společnosti. Francouzská Engie provádí předběžné testy proveditelnosti projektu o gigawattové kapacitě. Zájem o výstavbu solárního parku mají také čínské firmy GCL System Integration Technology a China National Complete Engineering.

Rodina a Enerparc plánují ještě další solární panely v Černobylu s instalovanou kapacitou 99 megawattů. Ukrajinská společnost je také otevřená spolupráci s novými partnery a investory, dodal Varjagin.

Rodina má solární elektrárny na Ukrajině, v Bělorusku, Turecku, Arménii a Kazachstánu o celkové instalované kapacitě 150 megawattů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
ČTK/Ekolist
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist