https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ceske-lipe-se-o-zabehle-psy-postaraji-dobrovolni-hasici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V České Lípě se o zaběhlé psy postarají dobrovolní hasiči

31.8.2016 10:54 | Č. LÍPA (ČTK)
V České Lípě se od září o zaběhlé psy postarají dobrovolní hasiči. Všechny odchycené psy dosud strážníci vozili do soukromého útulku v Dobranově, teď tam budou končit jen zvířata, o něž se majitelé nepřihlásí. Město pro zatoulané psy vybudovalo za 400 000 korun záchytné kotce u hasičské zbrojnice, k péči o psy se přihlásili hasiči dobrovolně, řekla ČTK starostka Romana Žatecká (ČSSD).
 

"V nepřetržité péči o psy se budou v záchytných kotcích střídat čtyři proškolení ošetřovatelé. Nakrmí je, vyvenčí, vyčistí kotce. Ošetřovateli jsou vesměs naši dobrovolní hasiči, s nimiž jsme uzavřeli dohodu o provedení práce," uvedla místostarostka Alena Šafránková (ANO). O nalezeném zvířeti bude městská policie informovat na sociální síti a webových stránkách a také ho předá majiteli, pokud se do tří dnů o zvíře přihlásí. Do dobranovského útulku bude odvážet psy, které si majitelé nevyzvednou.

Měsíčně odchytí strážníci v katastru České Lípy v průměru 15 psů. Umístění kotců u zbrojnice dobrovolných hasičů má podle starostky několik výhod. "Psi nebudou obtěžovat okolí a budou tady v bezpečí, protože zbrojnice je pod stálým dohledem a kamerový systém zachytí každého nezvaného hosta. Zprovozněním záchytných kotců zlepšujeme celý systém péče o psí nalezence, o které se ze zákona musíme postarat," řekla. Město podle ní navíc bude mít přehled o tom, kolik nalezených psů se vrací původnímu majiteli a kolik z nich zůstává v útulku.

Česká Lípa v současnosti eviduje 3490 psů, radnice v roce 2012 zavedla jejich povinné označování. "Každý českolipský majitel má mít svého psa řádně označeného buď čipem nebo čitelným tetováním a zaevidovaného na finančním odboru městského úřadu," řekl velitel městských strážníků Vladimír Jeník. Pokud je zaběhnutý pes označený a zaevidovaný, majitel se hledá snadněji. "Je ale důležité, aby majitelé nezapomněli číslo čipu zaevidovat na speciálních webových stránkách. Do těchto evidencí máme přístup a snadno zjistíme, komu pes patří, a můžeme ho vrátit, aniž by musel do záchytného kotce nebo do útulku," dodal Jeník.


reklama

 
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist