https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ceske-lipe-vedci-na-peti-mistech-zjistuji-co-obyvatele-dychaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V České Lípě vědci na pěti místech zjišťují, co obyvatelé dýchají

19.10.2016 12:14 | Č. LÍPA (ČTK)
Co dýchají obyvatelé České Lípy, ukáže čtyřiadvacetihodinové měření, které v úterý na pěti místech zahájili vědci Státního zdravotního ústavu ČR. Zjišťují koncentrace oxidů síry, dusíku a uhlíku, polétavého prachu, polyaromatických uhlovodíků, ale také například koncentrace vybraných těžkých kovů v ovzduší a kolísání znečištění v průběhu dne. Zpracování výsledků měření bude náročné, zpráva bude hotova v prvním čtvrtletí příštího roku, řekl vedoucí národní referenční laboratoře pro vnitřní a vnější ovzduší Bohumil Kotlík.
 

Znečištění ovzduší podle odborníků poškozuje zdraví. Délku lidského života zkracuje průměrně o více než osm měsíců a v nejvíce znečištěných městech a oblastech dokonce o více než dva roky. Měření znečištění ovzduší se provádí v podzimních měsících, kdy je počasí nejstabilnější a vzhledem k ochlazení už také domácnosti topí. V příštím roce by se podobné měření mělo uskutečnit také v Liberci, řekla ČTK Helena Žaganová z krajského odboru životního prostředí.

Česká Lípa, kde žije 37 000 lidí, patří od roku 2004 k oblastem se zhoršenou kvalitou ovzduší. "Snažili jsme se pro měření vybrat reprezentativní místa," řekla Pavla Procházková z krajské hygienické stanice. Třeba u školy v Partyzánské ulici je víc lokálních topenišť, u Obchodního domu Banco se měření zaměřuje na vliv dopravy a také na situaci v centru města. Pod Holým vrchem ukáže měření vliv průmyslové zóny a lokálních topenišť. Měří se také na ulici 28. října, kde je dominantním znečišťovatelem doprava na průtahu městem.

Ovzduší ve městě měřil v roce 2013 i Český hydrometeorologický ústav. Zjistil, že největší problémy způsobuje prach. "Problém je, že bylo krátké a popisuje situaci diskontinuálně na třech místech," řekl Kotlík. Nové měření by podle něj mělo poskytnout ucelený obrázek o situaci ve městě.

"Uděláme otisk situace a její změny v průběhu dne. Pokud popíšeme výrazné ranní špičky v souvislosti s lokálními topeništi, pokud popíšeme dopravní špičky, pokud je budeme schopni identifikovat a zařadit do kontextu, tak jsme schopni dát podklady pro případnou nápravu a případná opatření ke zlepšení situace v České Lípě," dodal Kotlík.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist