https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ceskem-raji-kaceji-nebezpecne-stromy-padnout-jich-ma-az-200
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Českém ráji kácejí nebezpečné stromy, padnout jich má až 200

27.2.2017 16:00 | HRUBÁ SKÁLA (ČTK)
V arboretu Bukovina je asi 40 druhů dřevin a kolem 400 chráněných památných stromů, ročně jím projdou tisíce turistů. Arboristická firma zpracovala odborný dendrologický posudek a vytipovala 20 rizikových stromů, které je nutné pokácet.
V arboretu Bukovina je asi 40 druhů dřevin a kolem 400 chráněných památných stromů, ročně jím projdou tisíce turistů. Arboristická firma zpracovala odborný dendrologický posudek a vytipovala 20 rizikových stromů, které je nutné pokácet.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Českém ráji kácejí lesníci nebezpečné stromy, padnout by jich do konce března mělo 150 až 200. Jde o stromy, které jsou napadené škůdci nebo jinak poškozené, a mohou ohrozit bezpečnost návštěvníků lesa. Kácí se v chráněné oblasti mezi hradem Valdštejn, Hrubou Skálou a kempem Sedmihorky. První etapa kácení by měla skončit ještě v březnu, před začátkem letní turistické sezony. Pak začne obnova arboreta Bukovina, řekla dnes ČTK Eva Jouklová, mluvčí Lesů ČR, které lesy v oblasti spravují.
 

Kácí se na hřebenové cestě Valdštejn - Hrubá Skála a v okolí kempu Sedmihorky na lesní cestě Pelešanská. "Pád kmenů nebo ulomených větví může ohrozit návštěvníky Českého ráje. Tomuto riziku chceme předejít," uvedl krajský ředitel Lesů ČR v Liberci Ludvík Řičář. Arboristé podle něj vytipovali dřeviny, které vykazují vážné defekty. "O veškerých zásazích informujeme zastupitele obcí a Správu CHKO Český ráj," dodal. Na přístupových cestách v oblasti, kde se kácí, jsou informační panely, které upozorňují na těžbu a varují návštěvníky, aby v zájmu ochrany vlastního zdraví do prostoru nevstupovali.

V Českém ráji pak podle Jouklové na kácení naváže regenerace arboreta Bukovina, které je jedním z nejstarších arboret v Česku. Vzniklo v 60. letech 19. století a mimo jiné je v něm jedna z nejstarších sbírek severoamerických dřevin ve střední Evropě. Podle plánů lesníka Leopolda Angera ho založil tehdejší vlastník panství, hrabě Alois Leopold Johann Baptist Lexa von Aehrenthal. Arboretum leží při jedné z nejnavštěvovanějších stezek Českého ráje, zhruba kilometr od Sedmihorek.

V arboretu Bukovina je asi 40 druhů dřevin a kolem 400 chráněných památných stromů, ročně jím projdou tisíce turistů. "Arboristická firma zpracovala odborný dendrologický posudek. Vytipovala dvacet rizikových stromů, které je nutné pokácet. Poté arboretum obnovíme," popsala postup prací Markéta Kavková z krajského ředitelství Lesů ČR v Liberci. Projekt, na němž podnik spolupracuje s Agenturou ochrany přírody a krajiny Liberecko, bude pokračovat i v příštím roce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist