https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cesku-stoupa-obliba-potkanu-jako-domacich-mazlicku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Česku stoupá obliba potkanů jako domácích mazlíčků

26.6.2017 02:30 | BRNO (ČTK)
Potkani jsou největšími myšovitými hlodavci žijícími ve střední Evropě. Délka jejich těla bez ocasu může dosahovat až 27 centimetrů, největší jedinci váží až půl kilogramu.
Potkani jsou největšími myšovitými hlodavci žijícími ve střední Evropě. Délka jejich těla bez ocasu může dosahovat až 27 centimetrů, největší jedinci váží až půl kilogramu.
Za posledních deset let se potkani stali už běžnými domácími mazlíčky a lidé se na ně už nedívají s despektem. V Česku jsou desítky chovatelských stanic, také jejich počet se zvyšuje, řekla ČTK na chovatelském veletrhu Propet v Brně Helena Krupičková, která je pořadatelkou výstavy a dlouholetou chovatelkou.
 

"Potkani jsou už dnes běžní domácí mazlíčci, lidé se nad tím už tolik nepozastavují jako před deseti lety," uvedla Krupičková. Potkani mají podobně jako psi průkaz původu. Existuje už i specializovaná organizace sdružující chovatele. Mezi odchovaným potkanem a tím, co žije na smetišti, je podle Krupičkové rozdíl jako mezi psem a vlkem. Odchovaní mohou být rezaví, modří, jantaroví, mohou mít kudrnatou srst. Chovatelé většinou nemají doma jedno zvíře ale minimálně dvě. Lidé se jim věnují jako domácím mazlíčkům. "Křeček, morče, potkan, to už je dnes srovnatelné," uvedla Krupičková.

Domácí mazlíčci byli vyšlechtěni z jedinců užívaných v laboratořích k pokusným účelům. Jsou prý neobyčejně čistotní, hraví a překvapivě inteligentní. K chovu v domácnosti stačí krytá klícka, ve které mohou šplhat a skákat. Nevyžadují speciální péči nebo stravu.

Potkani jsou největšími myšovitými hlodavci žijícími ve střední Evropě. Délka jejich těla bez ocasu může dosahovat až 27 centimetrů, největší jedinci váží až půl kilogramu. Původní domovinou potkanů je východní Asie, do Evropy i Ameriky se dostali patrně až v 18. století na lodích s nákladem potravin či zemědělských výpěstků. V nových sídlech v podstatě vytlačili své nejbližší příbuzné - krysy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist