https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-chko-zelezne-hory-bude-platit-nove-rozdeleni-do-ochrannych-zon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V CHKO Železné hory bude platit nové rozdělení do ochranných zón

31.5.2016 16:04 | PARDUBICE (ČTK)
Skalní útvar Malinská skála ve Žďárských vrších
Skalní útvar Malinská skála ve Žďárských vrších
Od 1. června začne na území Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Železné hory platit nové rozdělení do čtyř zón ochrany. Dosud používané vymezení bylo zastaralé a neodpovídalo tomu, v jakém stavu je dnes příroda a krajina Železných hor, řekl ČTK ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny Vlastimil Peřina. Nové členění podle něj významně sníží administrativní zátěž většině vlastníků nemovitostí a pozemků i hospodářům.
 

"Nejméně chráněných čtvrtých zón je více a jsou soustředěné do hodně urbanizovaných oblastí. Platí to pro větší sídla, jako je Seč, Libice nad Doubravou, Rabštejnská Lhota, Nasavrky a Trhová Kamenice," uvedl Peřina. Pro majitele stavebních pozemků v rámci těchto obcí změna znamená, že již nebudou muset žádat správu CHKO o závazné stanovisko pro výstavbu nového domu. Krajina Železných hor byla osídlena a intenzivně využívána už od středověku, dnes v oblasti leží více než 50 obcí.

Lesům České republiky zase ubylo mnoho druhých zón v lesních porostech, nově byly zařazeny do méně chráněných třetích zón. To jim zjednoduší administrativu třeba při chemických zásazích proti kůrovci. Peřina ale upozornil, že v některých případech se naopak ochrana území zpřísnila.

Nové rozdělení do zón se připravovalo zhruba pět let. Uskutečnily se mimo jiné desítky jednání se zástupci samospráv, podnikateli, vlastníky pozemků a hospodáři. Agentura, správa CHKO a ministerstvo životního prostředí muselo vypořádat mnoho námitek a připomínek a návrh v některých případech upravit.

CHKO Železné hory byla vyhlášena v roce 1991. Rozkládá se na ploše 284 kilometrů čtverečních, z nichž zhruba dvě třetiny leží v okrese Chrudim, zbytek v okrese Havlíčkův Brod. V oblasti je vyhlášeno 26 maloplošných zvláště chráněných území a 14 památných stromů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist