https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cine-kvuli-trvajicimu-smogu-rusi-lety-a-omezuji-pozemni-dopravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Číně kvůli trvajícímu smogu ruší lety a omezují pozemní dopravu

2.1.2017 11:44 | PRAHA (ČTK)
V Pekingu a řadě dalších měst na severu a v centrální části Číny i dnes trvá kritická smogová situace. Úřady kvůli tomu leckde zrušily či odložily desítky letů a omezily pozemní dopravu. Ilustrační obrázek.
V Pekingu a řadě dalších měst na severu a v centrální části Číny i dnes trvá kritická smogová situace. Úřady kvůli tomu leckde zrušily či odložily desítky letů a omezily pozemní dopravu. Ilustrační obrázek.
Foto | Andreas. / Flickr
V Pekingu a řadě dalších měst na severu a v centrální části Číny i dnes trvá kritická smogová situace. Úřady kvůli tomu leckde zrušily či odložily desítky letů a omezily pozemní dopravu, informovala agentura AP.
 

Prodloužit o další tři dny oranžový, druhý nejvyšší stupeň ohrožení čtyřstupňové škály se rozhodly úřady v hlavním městě Pekingu. Přitom meteorologové předpokládali, že dnes se situace výrazně zlepší a mimořádná opatření bude možné v metropoli už zrušit.

V neděli vyhlásilo 25 čínských měst nejvyšší, červený stupeň znečištění ovzduší. Tento krok znamená zastavení výroby v továrnách, přerušení stavební činnosti a uzavření škol.

Koncentrace miniaturních prachových částic ve více severočínských městech v posledních dnech mnohonásobně přesáhla limit maximální hustoty částic PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru), který Světová zdravotnická organizace (WHO) stanovila na 25 mikrogramů na metr krychlový během jednoho dne. V několika městech provincie Che-pej dnes úroveň znečištění překročila 400 mikrogramů na metr krychlový.

Čína tradičně patří k zemím trpícím nejvyšším znečištěním ovzduší. Na vině je příliš velká závislost na uhlí při topení i výrobě elektrické energie. Nemalým zdrojem znečištění je podle odborníků i velké množství zastaralých vozidel na silnicích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist