https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cine-uhynula-nejstarsi-panda-sveta-drzena-v-zajeti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Číně uhynula nejstarší panda světa držená v zajetí

14.9.2017 12:13 | PRAHA (ČTK)
V Číně byla Pa-s' mediální hvězdou. Každé její narozeniny byly oslavovány s velkou okázalostí za přítomnosti kamer. Většinou dostávala dort, úměrný její velikosti. Ilustrační snímek.
V Číně byla Pa-s' mediální hvězdou. Každé její narozeniny byly oslavovány s velkou okázalostí za přítomnosti kamer. Většinou dostávala dort, úměrný její velikosti. Ilustrační snímek.
Ve městě Fu-čou na jihovýchodě Číny uhynula nejstarší panda světa držená v zajetí. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC, který se odvolává na chovatele zvířete. Samičce Pa-s' bylo 37 let, což je v přepočtu na lidský věk více než 100 let. Pandy se obvykle dožívají zhruba dvaceti let, ale ty, které jsou drženy v zajetí, mohou žít déle.
 

Pandy velké jsou symbolem Číny a jsou přísně chráněny. Ve volné přírodě přežívá méně než 2000 těchto zvířat, které ohrožuje mizení jejich přirozeného životního prostředí a tím i jejich výhradní potravy - výhonků jediného druhu bambusu, ale také pytláctví a nízké reprodukční schopnosti.

Díky desítkám let práce ochránců přírody v Číně byla ale panda velká v roce 2016 odstraněna ze seznamu druhů nejvíce ohrožených vyhynutím.

Pa-s' byla pojmenována po údolí, kde byla zachráněna, když spadla do řeky. V zajetí žila od svých čtyř nebo pěti let. V roce 1987 byla zapůjčena na šest měsíců do zoologické zahrady v americkém San Diegu.

V Číně byla Pa-s' mediální hvězdou. Každé její narozeniny byly oslavovány s velkou okázalostí za přítomnosti kamer. Většinou dostávala dort, úměrný její velikosti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist