https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-dosud-neprozkoumanych-brdech-probiha-letni-pruzkum-netopyru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V dosud neprozkoumaných Brdech probíhá letní průzkum netopýrů

15.7.2017 01:53 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na území dnešní CHKO Brdy nebyl nikdy proveden letní systematický výzkum netopýrů.  Ilustrační snímek zkoumání netopýrů.
Na území dnešní CHKO Brdy nebyl nikdy proveden letní systematický výzkum netopýrů. Ilustrační snímek zkoumání netopýrů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP Nyctalus
Ochránci přírody ze základní organizace ČSOP Nyctalus provádějí s podporou státního podniku Lesy České republiky průzkum výskytu netopýrů v naší nejnovější CHKO Brdy. Při průzkumu jsou používány moderní způsoby mapování s využitím speciálního technického vybavení. Předpokládá se objevení zajímavých druhů. Informuje o tom Český svaz ochránců přírody.
 

Na území dnešní CHKO Brdy nebyl nikdy proveden letní systematický výzkum netopýrů. Dosavadní záznamy uvedené v publikacích z této oblasti jsou povětšinou často staršího data, spíše náhodného rázu nebo spadajících do období zimování. Z širší oblasti Brd bylo historicky zaznamenáno čtrnáct druhů netopýrů. Lze však předpokládat, že uvedené druhy se podaří objevit i přímo na území CHKO. Část CHKO Brdy sloužila donedávna jako vojenský prostor a díky tomu je zde hustota osídlení lidmi a míra světelného znečištění v porovnání s okolními oblastmi nízká. Proto by mohla být daná oblast zejména pro vzácné lesní druhy netopýrů zajímavá.

Pro průzkum byly vybrány celkem 3 linie o délce přibližně 15 km, které jsou situovány na jih a na sever od Míšova do okolí Padrťských rybníků a do okolí lesních porostů a nádrže Pilská. Zde bude mapována echolokační aktivita netopýrů za pomocí ultrazvukových detektorů se systémem „time expansion“. Echolokační signály jsou desetkrát zpomaleny a nahrány na paměťovou kartu a dále pak na počítači analyzovány v akustických programech. Poloha záznamu signálu bude vždy zaznamenána pomocí GPS. Výzkum zahrnuje aktivitu netopýrů v obdobích jejich laktace, postlaktace a podzimní migrace.

Vzhledem k nenarušenému prostředí zde spíše než vysokou aktivitu netopýrů běžných synantropních druhů, je možné očekávat záznamy méně běžných, „lesních“ druhů. V rámci průzkumu jsou sbírána i data o úkrytech netopýrů a výskytu doupných stromů. Tyto informace pak pomáhají k ochraně netopýrů a doupných stromů místním lesníkům a pracovníkům CHKO.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist