https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-hodkovicich-se-chysta-rekonstrukce-cistirny-odpadnich-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Hodkovicích se chystá rekonstrukce čistírny odpadních vod

21.10.2016 14:59 | HODKOVICE N.M. (ČTK)
V Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku se připravuje rekonstrukce čistírny odpadních vod, která je nezbytná pro další rozvoj města. Investorem projektu za zhruba 12 milionů korun je Severočeská vodárenská společnost (SVS). Práce by měly začít v příštích dnech, hotovo má být do 30. května příštího roku, pak bude následovat roční zkušební provoz.
 

"Z letošní částky na investice 1,27 miliardy korun dáváme téměř 80 procent právě na obnovu vodohospodářského majetku. Prioritně se zaměřujeme na rekonstrukce našich vodovodních a kanalizačních sítí, ale nezapomínáme ani na rekonstrukce objektů a doplnění technologií, kam patří i zahájená rekonstrukce místní čistírny odpadních vod v Hodkovicích," doplnil generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Čistírna v Hodkovicích byla vybudována v roce 1993. "Mechanicko - biologická čistírna je tvořena vstupní čerpací stanicí, lapákem písku, dvěma biologickými jednotkami, v provozu je ale jen jedna," popsal čistírnu Hladík. Přečištěné vody jsou vypouštěny do Mohelky. Město plánuje další rozvoj a v lokalitě Nové Hodkovice výstavbu rodinných domů, čistírna proto potřebuje podle SVS modernizaci. "Stavebně i technologicky je už dožilá a části technologie jsou na hranici životnosti, takže nelze zajistit stabilní kvalitu odtoku," dodal mluvčí.

SVS zásobuje vodou Ústecký kraj a podstatnou část Libereckého kraje s výjimkou Frýdlantska a Semilska. To je přes 12 procent území státu s 1,14 milionu obyvatel. V Libereckém kraji je na letošní rok naplánováno 45 akcí dohromady za bezmála 300 milionů korun. K největším akcím patří rekonstrukce čistíren odpadních vod v Holanech na Českolipsku a Rychnově u Jablonce nad Nisou nebo výstavba nové čistírny v Držkově. Rekonstruují se také vodovody v Pertolticích, Sloupu v Čechách a Chrastavě. Novou úpravnu pitné vody mají v Novém Boru, další se staví ve Svoru na Českolipsku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist