https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-indickem-cennai-cisti-tisice-lidi-pobrezi-po-velkem-uniku-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V indickém Čennaí čistí tisíce lidí pobřeží po velkém úniku ropy

6.2.2017 15:30 | PRAHA (ČTK)
Ropná skvrna ohrožuje životní prostředí mnoha živočichů, mimo jiné i mořských želv karet zelenavých.
Ropná skvrna ohrožuje životní prostředí mnoha živočichů, mimo jiné i mořských želv karet zelenavých.
Licence | Volné dílo (public domain)
Tisíce dobrovolníků a příslušníků pobřežní stráže pokračují v očistě pobřeží nedaleko jihoindického města Čennaí, které zasáhla ropa uniklá po srážce dvou lodí. Zamoření pobřežních oblastí podle ochránců přírody může mít tragické následky pro volně žijící živočichy a pro rybářství, napsal list The New York Times.
 

Neštěstí, při němž se v Bengálském zálivu srazily dva tankery - jeden prázdný a druhý naložený ropou - se stalo minulou sobotu. Pobřežní stráž na základě informací od majitelů plavidel nejprve tvrdila, že v moři se ocitly dvě tuny ropy. Až v pátek vyšlo najevo, že uniklé množství je přinejmenším desetkrát vyšší.

Na hlavu pobřežní stráže se snesla kritika, že na katastrofu nezareagovala dostatečně rychle. Kdyby se podařilo ropnou skvrnu izolovat ještě na moři, nemusela vůbec dorazit k pobřeží, kde nyní ohrožuje životní prostředí řady živočichů, uvedli ochránci přírody. Ohrožené jsou mimo jiné mořské želvy karety zelenavé, které v oblasti hnízdí už 40 let.

Kvůli znečištěnému moři bude muset své vesnice podél pobřeží opustit mnoho ze zhruba 100.000 rybářů, řekl M.D. Dajalan, předseda Indického rybářského svazu sídlícího v Čennaí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
dk ank
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist