https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-indii-objevili-nove-miniaturni-nocni-zaby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Indii objevili nové miniaturní "noční žáby"

23.2.2017 09:00 | DILLÍ (ČTK)
Některé druhy rodu Nyctibatratchus (nočních žab) jsou velmi malé
Některé druhy rodu Nyctibatratchus (nočních žab) jsou velmi malé
Foto | AJC1 / Flickr
Na jihu Indie byly objeveny nové druhy miniaturních žab, které se vejdou na lidský nehet. Ze sedmi nových druhů tzv. nočních žab, které měří od 1,3 do 3,5 centimetru, patří čtyři nové druhy mezi nejmenší na světě. Počet známých "nočních žab" vzrostl na 35, zveřejnili vědci na on-line serveru PeerJ.
 

Vědci zkoumali tyto miniaturní žáby v minulých pěti letech v pohoří Západní Ghát, které se táhne v délce 1500 kilometrů podél téměř celého západního pobřeží Indie.

"Tyto miniaturní druhy žab zde pravděpodobně žijí velmi dlouho. Dosud nebyly objeveny, protože jsou nepatrné, žijí velmi diskrétně v dosti nepropustné vegetaci a vydávají zvuky podobné hmyzu," řekla k tomu vědkyně Sunali Gargová.

Indické "noční žáby" se od ostatních oddělily před asi 80 miliony let. Vědci ale varují před možným vyhynutím těchto obojživelníků. "Třetině žab v Západním Ghátu hrozí vyhynutí," řekl šéf výzkumu S. D. Bidžu.

V Západním Ghátu se podle UNESCO vyskytují stovky druhů živočichů a rostlin, které jsou v ohrožení.

V tomto pohoří s rozlohou asi 60.000 km2 objevili vědci v minulých letech přes 100 nových druhů živočichů včetně například unikátní fialové žáby. Tato asi sedmicentimetrová žába byla nalezena indicko-belgickým týmem v roce 2003 a byla považována za objev století, protože údajně přežila do dneška z doby dinosaurů.

Více na videu zde:


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist