https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jihoceskem-kraji-by-mela-vzniknout-sit-stanic-pro-elektromobily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jihočeském kraji by měla vzniknout síť stanic pro elektromobily

2.10.2016 11:58 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
V jižních Čechách by měla brzy vzniknout jednotná síť dobíjecích stanic pro elektromobily. Jde o součást projektu Smart Region, k němuž se Jihočeský kraj přihlásil. Koncept takzvaného chytrého regionu v sobě nese řešení v dopravě, energetice i odpadovém hospodářství. Vznikla proto komise, která má navrhovat podobné projekty radě Jihočeského kraje. Novinářům to sdělili zástupci vedení kraje a společnosti Czech Smart City Cluster.
 

"Pro nás je důležité hledat koncepční řešení. Například v případě dobíjecích stanic jde o to, aby tato síť byla kompatibilní na území celého kraje i sousedních zahraničních regionů. V současné době tomu tak není, majitelé elektromobilů musejí proto používat mnoho karet, s nimiž platí za dobíjení. Smysl projektu je právě například v tom, aby tato karta byla jen jedna," řekl náměstek jihočeského hejtmana Jaromír Slíva (ČSSD).

Kraj ve spolupráci s Czech Smart City Cluster proto připravuje i pilotní projekt Smart Village. Je určen především pro města do 5000 obyvatel. Ve vybraném sídle by pak měla vzniknout pilotních řešení například v oblastech využívání obnovitelných zdrojů nebo v nakládání s odpady. "Zatím nechceme prozradit, která města připadají v úvahu. Podle vybraného kandidáta by pak vznikly konkrétní projekty, protože záleží třeba i na tom, zda je město u řeky, nebo zda má nějaká jiná specifika," řekl výkonný ředitel Czech Smart City Cluster Radovan Polanský.

Podle něj koncepty chytrých regionů v Česku teprve získávají konkrétní podobu. Nejaktivnější je v tomto směru Moravskoslezský kraj, který loni podepsal memorandum s ministerstvem životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist