https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kalifornii-hrozi-protrzeni-prehrady-oroville
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kalifornii hrozí protržení přehrady Oroville

13.2.2017 13:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Přehrada vysoká 230 metrů byla postavena v letech 1962 až 1968. Jedná se o nejvyšší přehradu ve Spojených státech. Nádrž pojme asi čtyři kubické kilometry vody
Přehrada vysoká 230 metrů byla postavena v letech 1962 až 1968. Jedná se o nejvyšší přehradu ve Spojených státech. Nádrž pojme asi čtyři kubické kilometry vody
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | California Department of Water Resources / Wikimedia Commons
Přehradě Oroville v severní Kalifornii, kterou poškodily v minulých týdnech silné deště, hrozí protržení. Lidé bydlící pod nejvyšší přehradou v USA museli být evakuováni, informuje Independent. Už minulý týden ve čtvrtek si správci přehrady všimli, že na nouzovém přepadu chybí velké kusy betonu.
 

Eroze na poškozeném přepadu přehrady naštěstí podle šerifa Buttea Countyho nepostupuje tak rychle, jak se obávali. Také množství vody proudící přes přepad rychle kleslo, uvedl.

Přesto byla o víkendu nařízena okamžitá evakuace obyvatel v okolí poškozené přehrady. Ve městě Oroville a oblastech po proudu řeky Feather žije podle údajů Amerického úřadu pro sčítání lidu více než 160 000 obyvatel.

Orovillskou přehradu naplnily po asi čtyřech suchých letech vydatné zimní bouře. Hladinu vody dělily v pátek od hrany hráze méně než 2 metry. Správci přehrady začali už ve čtvrtek z nádrže opatrně upouštět vodu.

Přehrada vysoká 230 metrů byla postavena v letech 1962 až 1968. Jedná se o nejvyšší přehradu ve Spojených státech. Přes dva kilometry dlouhá nádrž Oroville pojme asi čtyři kubické kilometry vody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist