https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-karlovarskem-kraji-zamrzaji-i-nektere-mineralni-prameny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Karlovarském kraji zamrzají i některé minerální prameny

2.2.2017 09:30 | KARLOVY VARY (ČTK)
Podle jednatele Technických a dopravních služeb Mariánských Lázní Daniela Javůrka volně přístupné prameny ve městě zamrzají často.
Podle jednatele Technických a dopravních služeb Mariánských Lázní Daniela Javůrka volně přístupné prameny ve městě zamrzají často.
Foto | Dmytrok / Flickr
V Karlovarském kraji zamrzají v letošní zimě i některé minerální prameny. Záleží na jejich teplotě i chemickém složení. V Mariánských Lázních například led obalil vývěr Antoníčkova pramene, v Karlových Varech je kvůli namrzání omezen přístup i k venkovnímu vývěru Vřídla, zjistila ČTK.
 

Podle jednatele Technických a dopravních služeb Mariánských Lázní Daniela Javůrka volně přístupné prameny ve městě zamrzají často. "Mariánské Lázně leží relativně vysoko, téměř 600 metrů nad mořem, takže i když není tak silná zima jako letos, prameny zamrzají. My se staráme spíš o to, aby kolem nich bylo bezpečno, do samotných pramenů nezasahujeme a necháváme je vyvěrat," řekl Javůrek.

Léčivé prameny v Mariánských Lázních jsou studené kyselky, jejichž teplota kolísá mezi 7 a 10 stupni Celsia. Na malém území přitom vyvěrají prameny s velmi odlišným chemickým složením.

Karlovarské prameny díky své vyšší teplotě mrazům odolávají. "Jediný pramen, který by mohl zamrzat je Štěpánka. Ta má sice pod zemí asi 12 až 14 stupňů, ale má malou vydatnost a cestou k povrchu chladne. Proto jej zazimováváme," řekl dnes ČTK ředitel Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád (SPLZAK) Milan Trnka. Ale i voda z horkého Vřídla, které od loňského roku tryská před kolonádou, na dlažbě zamrzá. SPLZAK proto snížila výšku výtrysku na minimum a kolem Vřídla instalovala zábrany, aby omezila riziko, že lidé uklouznou na namrzlé dlažbě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
pnp hj
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist