https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-keni-bojuji-proti-suchu-a-povodnim-travou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřV Keni bojují proti suchu a povodním trávou

22.2.2011 00:12 | HODONÍN/NAIROBI (Ecomonitor)
Paul Komba věří, že našel řešení, jak zabránit častým povodním a půdní erozi na těžbou dřeva odhalených svazích keňské Mwakingali. Pomoci má tráva rodu zlatovous (Chrysopogon zizanioides), píše server AllAfrica.com.
 

Tráva ale také pomůže v období sucha. „Tato oblast se přirozeně potýká se silným suchem, občasné vypalování svahů a kácení dřeva tuto situaci ještě zhoršuje,“ říká Komba. Bojovat proti suchu, ale i záplavám chce právě zmíněnou trávou, která na půdě i v ní vytvoří hustý porost stonků a vlášení. Rostlinu sám množí na své malé čtyřakrové farmě a ve spolupráci s úřadem pro Národní environmentální správu ji vysazuje v údolích Voi, Taita, Wundanyi a Mwatate. Trávou ale také zpevňuje břehy malých rybníků a řek, kde pomáhá zadržet úrodné sedimenty.

Tráva si získala pozornost už za 1. světové války tím, že hustou biomasou tlumila účinky detonace nášlapných min. Naději může přinést i vesnicím sužovaným povodněmi. Ale nejen to: kromě vytvoření půdního pokryvu a zpevnění břehů si místní pochvalují trávu jako výtečný materiál k tvorbě slaměných došků na střechy. Porost prý zabraňuje pohybu hadů a jeho sušené výhonky se používají při výrobě čajového koření massala. „Tahle malá travina může významně přispět k lidské snaze o ochranu životního prostředí,“ těší se Komba.

Článek byl otištěn 14. 2. 2011 na serveru AllAfrica.com pod názvem „Kenya: Simple Grass May Resolve Complex Flooding“.


reklama

 
Další informace |
Ilustrační video z Havaje:

Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist