https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-plati-omezeni-vstupu-kvuli-sberacum-boruvek-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších platí omezení vstupu kvůli sběračům borůvek

20.7.2017 03:34 | VRCHLABÍ (ČTK)
Místa se zákazem vstupu správci parku označili v terénu informačními cedulemi v českém, polském a německém jazyce. Ilustrační snímek
Místa se zákazem vstupu správci parku označili v terénu informačními cedulemi v českém, polském a německém jazyce. Ilustrační snímek
V Krkonoších dnes kvůli ochraně přírody před sběrači borůvek začal platit zákaz vstupu do některých částí hor. Omezení vyhlášené Správou Krkonošského národního parku se týká asi 15 procent rozlohy parku a potrvá do 15. října. Opatření se nedotkne běžných návštěvníků hor, kteří budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet či projíždět bez omezení. Lidem, kteří nařízení poruší, hrozí pokuta až 10.000 korun.
 

Místa se zákazem vstupu správci parku označili v terénu informačními cedulemi v českém, polském a německém jazyce. Omezen je vstup například v lokalitách Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle, Luční hory, pramene Labe, Stříbrného hřbetu, Liščí hory a Studniční hory. Pro sběrače borůvek jsou zapovězeny i Obří důl, okolí Sněžky, Lví důl, Lesní, Dlouhý a Pomezní hřeben nad Malou Úpou, Dvorský les a okolí Černé a Světlé hory.

Omezení vstupu se týká hlavně druhé zóny parku a malé části třetí zóny, kde je normálně volný pohyb mimo cesty povolen. Část území s omezeným vstupem je také v nejpřísněji chráněné první zóně parku, kde je ale vstup mimo značené cesty zakázán již od začátku června.

Správci parku omezení vstupu zdůvodňují tím, že sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a také poškozují místa, ve kterých se vyskytují chráněné rostliny. Zvěř také kvůli sběračům nemá klid v době říje. Omezení vstupu do některých částí Krkonoš je letos vyhlášeno posedmnácté.

Největší problémy se sběrači byly před přibližně devíti lety, zákaz tehdy porušovali hlavně polští sběrači. Česká veřejnost si podle ochránců Krkonoš na omezení zvykla a většinou je respektuje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist